Новини
19 Липня 2021
742

ЗМІ: 10 країн використовували програми Pegasus для стеження за журналістами і не тільки

У базі даних знаходиться понад 180 журналістів з усього світу

Влада кількох країн використовувала програмне забезпечення NSO Group для злому телефонів журналістів, правозахисників і юристів. Про це повідомиляють 17 іноземних ЗМІ (The Washington Post, The Guardian, Haaretz й інші) в межах спільного розслідування Pegasus Project за технічної підтримки Amnesty International, пише платформа всесвітньої мережі незалежних медіа центрів та журналістів OCCRP.

Ізраїльська компанія NSO Group, що розробляє шпигунські програми, створила програму Pegasus — вона дозволяє таємно і віддалено збирати дані з чужих телефонів. За словами компанії, програма потрібна для боротьби зі злочинністю.

Програма використовує уразливості нульового дня, а після злому можна стежити за місцем розташування, завантажувати будь-яку інформацію, записувати розмови та активувати мікрофон.

Розслідування ґрунтується на базі даних сервісу — вона складається з 50 тис. телефонних номерів, найстаріші записи в якій датуються 2016 роком.

Журналісти ідентифікували власників понад 1000 номерів з 50 країн — аналіз Amnesty International показав, що як мінімум 23 телефони журналістів були заражені Pegasus, а на ще 14 збереглися ознаки спроби злому.

У список потрапили понад 180 журналістів з усього світу — кореспондентів і керівників у Financial Times, CNN, The New York Times, The Economist, Associated Press, Reuters та інших виданнях. Також в списку активісти, правозахисники, підприємці, політики та чиновники й навіть кілька глав держав.

Серед тих, хто використовували програму, журналісти відзначають главу Угорщини Віктора Орбана й уряд Саудівської Аравії. Серед інших клієнтів — Азербайджан, Казахстан, Індія, Ізраїль, Бахрейн, Мексика, Марокко, Руанда та ОАЕ.

Наприклад, у списку є номери родичів Джамаля Хашоггі, якого вбили в посольстві Туреччини, а також мексиканського журналіста Сесілія Пінеда Бірт, який в прямому ефірі заявив про зв’язок влади з наркокартелем, а потім був убитий.

Згідно з інформацією видання, журналісти готують серію матеріалів про тих, за ким шпигували за допомогою Pegasus.

Як писали раніше Investory News, ізраїльський стартап AnyVision, що розробив платформу для розпізнавання осіб та об’єктів, залучив $31 млн від M12 (венчурного фонду Microsoft), DFJ Growth і OG Technology Partners.

Нагадаємо, раніше Bloomberg провело чергове розслідування, в межах якого повідомило про те, що тестуванням “розумної” колонки Alexa займається не тільки комп’ютер, але й тисячі людей. Це можуть бути співробітники Amazon, що допомагають Alexa “розібратися” в діалектах і акцентах, а також сторонні фірми, які займаються тим само.

А от у мессенджері WhatsApp виявили вразливість, яка дозволяла встановлювати ПО для шпигунства. Зловмисники змогли віддалено встановити програмне забезпечення для стеженням за користувачами WhatsApp.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram