Новини
14 Травня 2019
1 010

Шпигунські пристрасті: У WhatsApp виявили “дірку”

Користувачам рекомендують оновити додаток та операційну систему

Фото: Pixabay

У мессенджері WhatsApp виявили вразливість, яка дозволяла встановлювати ПО для шпигунства. Зловмисники змогли віддалено встановити програмне забезпечення для стеженням за користувачами WhatsApp. Про це вже повідомили у Facebook. Об’єктами атаки стало обмежене число людей, передає ВВС.

Всім користувачам месенджера рекомендували завантажити оновлення, а також оновлювати операційну систему.

Помилка в функції дзвінка дозволяла тому, хто дзвонить, встановити на смартфон, куди надходить дзвінок, так зване “шпигунське” ПО незалежно від того, чи відповів абонент і збереглася в пам’яті інформація про дзвінок. Завдяки цьому у хакерів з’явився спосіб стежити за користувачами через телефон.

Як пише Financial Times, яка перша виявила вразливість месенджера, відповідний софт розробила ізраїльська компанія NSO Group, яка працює зі спецслужбами та держструктурами і яку називають “торговцями кіберзброєю”.

За даними видання, патч для виправлення уразливості підготували 10 травня. Представник WhatsApp повідомив, що компанія доповіла про атаку Мін’юсту США, правозахисним організаціям і деяким компаніям, які спеціалізуються на кібербезпеці.

Представник WhatsApp заявив на брифінгу, що, судячи з усього, за атакою стояла приватна компанія, яка постачає шпигунське ПЗ урядовим структурам.

У NSO Group заявили, що надають свої технології урядовим структурам з єдиною метою – для боротьби зі злочинністю і тероризмом. Сама компанія, за її твердженням, системами не користується – в тому числі проти окремих осіб або організацій. Однак повідомили, що проведуть розслідування.

За даними Facebook, WhatsApp в усьому світі користуються близько 1,5 мільярда чоловік.

Як відомо, 24 квітня Facebook у своєму квартальному звіті заявив, що очікує на штраф від $3 до $5 млрд за підсумками розслідування Федеральної торгової комісії США про витік даних користувачів соцмережі.

Також нагадаємо, експерти британського журналу The Economist опублікували рейтинг загроз світовій економіці у 2019 р., серед яких є і нанесення серйозної шкоди великим сегментам інтернету в результаті кібератак.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram