1 Вересня 2023

Найкоштовніші рідкісні камені світу

Усім відомі діаманти, ізумруди, рубіни тощо. Проте Investory News пропонує ознайомитися з коштовними мінералами, про які знають не усі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Джерело: zolotoyvek, mindat, відкриті дані

ТАНЗАНІТ. Основні родовища знаходяться неподалік стратовулкану Кіліманджаро. Вчені стверджують, що унікальний синьо-фіолетовий колір виходить через високі температури. Tiffany&Co. стала причиною популярності дорогого каменю, оскільки створила ефектну рекламну кампанію з Елізабет Тейлор, яка презентувала прикраси із танзанітом. Вартість — $1200 за 1 ct.

ВОГНЯНИЙ ОПАЛ. Камінь нерідко називають мексиканським, оскільки саме в цій країні видобувають найрідкісніші та найкрасивіші зразки. Згідно з дослідженнями, ще ацтеки високо цінували його. Тільки в середині XIX ст. було виявлено родовища самоцвітів у районі Есмеральда. Це стало другим відкриттям родовища та початком активного видобутку вогняного опала. Найбільшою цінністю та популярністю користуються зразки оранжевого, гіацинтового, теракотового кольору. Якщо це густо-жовтогарячий або сонячно-жовтий мінерал, його продадуть ще дорожче. Вартість — $1500 USD за 1 ct.

ЄРЕМІЄВІТ. Це унікальний і дуже рідкісний самоцвіт, його відкрили у 1859 році. Спочатку єремеєвіт плутали з аквамарином. Єремеєвіт має небесно-блакитний відтінок, рідше зустрічаються жовті зразки. Лише 1883 року єремеєвіту виділили окрему категорію у гемології. Найбільший і найдорожчий не огранений єремеєвіт важить 27 каратів. Знайшли його на Мадагаскарі. Якщо подивитися на ограновані зразки, найбільшим буде зразок на 2,9 карата. Вартість — $2000 за 1 ct.

ПОУДРЕТТЕІТ. Рідкісний рожевий самоцвіт був виявлений порівняно недавно. Його знайшли в 1987 році в канадській провінції Квебек, але запустити видобуток поудреттеїта одразу не вдалося. Лише на початку цього століття з'явилися якісні зразки, на основі яких можна створювати ювелірні шедеври. Найбільший і бездоганний поудреттеїт був виявлений у Бірмі та важить 9 каратів. Унікальний рожевий відтінок дарує марганець, що міститься у хімічному складі. Вартість — $3000 за 1 ct.

БЕНІТОЇТ. Дуже рідкісний самоцвіт, у складі якого можна виявити барій, титан, діоксид кремнію. Вперше дорогий камінь знайшли 1906 року у Каліфорнії. У природі зустрічається дуже рідко і лише невеликими зразками. Колірна гама варіюється від світло-блакитного до глибокого синього. Він здатний змінювати колір, залежно від того, під яким кутом на нього дивитися. Під впливом ультрафіолету з'являється блакитне свічення. Найдорожчий камінь у цій групі — прозорий кристал синього кольору без вкраплень та зернистості. Найдорожчий і найбільший бенітоїт важить 7,8 карата і зберігається у Смітсонівському інституті. Вартість — від $4000 за 1 ct.

МУСГРАВІТ. Мінерал знайшли у 1963 році, але на момент 2021 року світу відомо не більше десяти зразків. Вчені відносять мусгравіт до групи іншого найдорожчого каменю — таафеїту. Візуально відрізнити дорогоцінне каміння неможливо, використовують рентгеноструктурний та хімічний аналіз. Колірна гама різна: зелений, оливковий, сірий, фіолетовий, фіолетовий, рожевий. Рожеві та бузкові зразки — найцінніші. Найбільший мусгравіт з нині знайдених важить 6 каратів. Вартість — $6000 за 1 ct.

ЧОРНИЙ ОПАЛ. Це найрідкісніші представники цієї групи. Одне із національних надбань Австралії. Місцеві жителі вірили, що опал утворюється там, де ступала нога Творця Світу. Самоцвіт формується із застиглого діоксиду кремнію в порожнинах, що утворюються після виверження вулкана. При зневодненні самоцвіт тріскається, а надлишок води призводить до його набухання. Вартість — $9500 за 1 ct.

ЧЕРВОНИЙ БЕРИЛ. У сімействі берилів найвідомішим каменем виступає смарагд, але найдорожчим і рідкісним буде червоний берил або біксбіт. Його знайшли у 1904 році на заході Юти у США. Унікальний червоний відтінок — характерна риса мінералу — з'являється через присутність марганцю. Родовищ біксбіта лише три: Вахо-Вахо, Мейнард Клайм, Нью-Мексико. Видобувається самоцвіт зразками до 1 карата. Найбільший оброблений біксбіт важить 8 каратів. Вартість — $10000 за 1 ct.

ОЛЕКСАНДРИТ. Мінерал вперше знайшли у 1834 році на смарагдових списах в Уралі. Самоцвіт є різновидом хризоберилу, а його унікальний колір з'являється через домішки заліза і хрому в складі. Олександрит виявляє властивість метамерії — він змінює свій колір залежно від кількості отримуваного світла. На світлі мінерал отримає смарагдовий відтінок. У темряві олександрит більше схожий на червоний рубін насиченим червоним відтінком. Найбільший олександрит, який обробили майстри, важить 66 каратів. Вартість — $12000 за 1 ct.

СЕРЕНДИБІТ. Цей рідкісний і дорогий мінерал виявили у 1902 році на Шрі-Ланці. Назва мінералу відповідає давньоарабській назві Шрі-Ланки. Переважно зразки мають темно-синій відтінок, що більше нагадує чорний. Різна інтенсивність кольору залежить від кількості заліза у складі серендибіта. Мінерал має скляний блиск і непрозору структуру. У природі зустрічаються дуже малі зразки, до двох сантиметрів. Вартість — до $18000 за 1 ct.

ГРАНДИДІЄРІТ. Дуже рідкісний мінерал блакитно-зеленого кольору. Вперше його знайшли на Мадагаскарі у 1902 році. Нові родовища малі та дуже швидко виснажуються. Найціннішим відтінком мінералу називають неоновий колір, у якому спостерігається високий вміст заліза. Під різним кутом та світлом мінерал може демонструвати блиск відразу кількома відтінками. Найбільший мінерал, відомий на 2021 рік, важить близько 80 каратів. Вартість може досягати $20000 за 1 ct.

ТААФФЕЇТ. Мінерал був виявлений випадково в Ірландії. У ньому міститься суміш берилію, магнію, алюмінію. Самоцвіт має властивість подвійного променезаломлення. Колірна гама залежить від особливостей його складу: яскравий або блідий, рожевий або фіолетовий. Вартість — $35000 за 1 ct.

ЖАДЕЇТ. Це найрідкісніший і найдорожчий камінь. Знайдений у Бірмі жадеїт можна продати за $3 млн. У 1997 році кілька намист з жадеїту, діаметр яких не перевищував 5 мм, було продано більш ніж за $9 млн. У цьому ж році ювелірний виріб із жадеїту, що складається з 27 намистин діаметром приблизно 15 мм, було продано у США трохи менше ніж за $10 млн. Його вартість може сягати до $3 млн за 1 ct.

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram