Новини
24 Квітня 2024
86

З’явилося нове сімейство ШІ-моделей Phi-3

Його представила компанія Microsoft 

Microsoft представила три менші моделі штучного інтелекту “сімейства” Phi-3: mini, small і medium. Найменша з них зможе працювати на звичайних комп’ютерних чипах, але так само добре, як і GPT-3.5, пише The New York Times.

Найменш потужна модель Phi-3-mini стала доступна 23 квітня. Її можна буде знайти в каталозі ШІ-моделей хмарного сервісу Microsoft Azure, платформі моделей машинного навчання Hugging Face та фреймворку для запуску моделей на локальному комп’ютері Ollama.

Як стверджує Microsoft, для Phi-3-mini не потрібні потужні чипи Nvidia. Модель може працювати на звичайних комп’ютерних чипах. Або поміститися на телефон, який не під’єднаний до інтернету.

Оскільки менші моделі потребують менше обробки, їхнє використання буде дешевшим для приватних компаній. Тобто в Microsoft з’явиться більше клієнтів, які хотіли б залучити ШІ у свою роботу, але вважали це занадто дорогим. Однак поки не зрозуміло, скільки вони коштуватимуть.

Менша потужність означає й те, що моделі будуть не такі точні. Phi-3 не підійдуть для медиків чи податківців, але допоможуть у виконанні простіших завдань. Наприклад, для таргетування реклами чи узагальнення відгуків в інтернеті, сказав виконавчий директор Microsoft Ерік Бойд.

Коли з’являться моделі small і medium, наразі не зрозуміло. Але остання буде потужнішою та дорожчою.

Нагадаємо, прогнозується, що витрати на IT зростуть 2024 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram