Новини
3 Травня 2022
621

Опубліковано Світовий індекс свободи преси за 2022 рік

На міжнародному рівні демократії слабшають через асиметрію між відкритими суспільствами та деспотичними режимами

Організація “Репортери без кордонів” (RSF) представила щорічний “Індекс свободи преси” за 2022 рік, де оцінюється стан журналістики у 180 країнах.

Цього року у доповіді спеціально підкреслюються катастрофічні наслідки новин та інформаційного хаосу у нерегульованому світовому інформаційному онлайн-просторі, в якому поширюються фейкові новини та пропаганда.

Автори доповіді констатують: інформаційний хаос призвів до подвійної поляризації у світі — на рівні поляризації ЗМІ, які розпалюють розбіжності всередині країн, а також поляризації між країнами на міжнародному рівні.

На міжнародному рівні демократії слабшають через асиметрію між відкритими суспільствами та деспотичними режимами, які контролюють свої ЗМІ та онлайн-платформи, ведучи пропагандистські війни проти демократій.

Як зазначають автори документа, вторгнення росії (155-е місце в Індексі) в Україну (106-е місце), що відбулося наприкінці лютого, показує цей процес, оскільки початку війни передувала російська пропагандистська війна.

Китай (175-е місце), один із найрепресивніших автократичних режимів у світі, використовує свій законодавчий арсенал, щоб ізолювати населення від отримання незалежної інформації та відрізати його від решти світу, особливо від населення Гонконгу (148-е місце).

Відсутність свободи преси на Близькому Сході продовжує впливати на конфлікт між Ізраїлем (86 місце), Палестинською Автономією (170 місце) та іншими арабськими державами.

Говорячи про росію та розв’язану нею війну в Україні, “Репортери без кордонів” особливо зазначають такі фактори, як “убитих та поранених журналістів у польових умовах, рівень цензури, небачений із радянських часів та масову дезінформацію”.

RSF говорить про 5 журналістів, які загинули в Україні з початку війни. У доповіді зазначається, що “в самій росії уряд встановив повний контроль над новинами та інформацією, встановивши на час війни велику цензуру, заблокувавши ЗМІ та переслідуючи журналістів, які не підкоряються, змусивши багатьох з них покинути країну. Це почалося у 2021 році, після посилення закону про ЗМІ, коли деякі з них кваліфікуються як “іноземні агенти”, і судових переслідувань, пов’язаних з висвітленням долі дисидента Олексія Навального, який нині перебуває в ув’язненні”.

Згідно з даними RSF, цей контроль інформації не обмежується межами росії. “Кремль нав’язує своє бачення війни деяким своїм сусідам, особливо Білорусі (153-е місце), де незалежні журналісти продовжують зазнавати переслідувань за свою роботу… і де понад 20 працівників ЗМІ перебувають у в’язниці. Олександр Лукашенко, не вагаючись, направив 23 травня 2021 року літак, щоб заарештувати опозиційного журналіста, який виїхав у вигнання. Дедалі більше ЗМІ отримують тавро “екстремістських”, а читання та розповсюдження їхнього контенту в соціальних мережах підлягає кримінальному переслідуванню”.

У доповіді RSF також зафіксовано тиск росії на уряди країн Центральної Азії на ЗМІ, що гарантує, що вони висвітлюють конфлікт більш “нейтрально”. У Туркменістані (177 місце) ЗМІ — всі вони контролюються урядом — ігнорують війну в Україні.

Найвільніше у світі у 2022 році преса відчуває у скандинавських країнах — Норвегії (1-е місце), Данії (2-е місце) та Швеції (3-е місце). У десятці лідерів несподівано опинилися 2 країни, що входили до колишнього СРСР — Естонія (4 місце) і Литва (9 місце).

При цьому традиційний лідер у сфері свободи преси — Євросоюз, всупереч гарним показникам у низці країн, зіштовхнувся із негативними тенденціями. У доповіді наголошується “запекла ворожість із боку протестувальників проти заходів громадської охорони здоров’я, спрямованих на боротьбу з коронавірусом”. У Німеччині (16-е місце), Франції (26-е місце), Італії (58-е місце) та Нідерландах (28-е місце) журналісти зазнали фізичного нападу; Крім того, журналісти стикалися з образами та загрозами всіх видів у всьому континенті.

Уряди у Словенії (54 місце), Польщі (66 місце), Угорщини (85 місце), Албанії (103 місце) та Греції (108 місце), за словами RSF, посилили закони проти журналістів.

Як писали раніше Investory News, на фоні пандемії COVID-19 рівень свободи інтернету в усьому світі різко погіршився. Уряди скористалися ситуацією для посилення стеження за громадянами й обмежень права на вільний інтернет. За рік Україна піднялася на декілька пунктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram