Новини
2 Лютого 2021
906

Джек Ма більше не входить до списку головних бізнесменів Китаю

Зневажливе ставлення ЗМІ підкреслює, наскільки погіршилися його стосунки з Пекіном

Впливове китайське державне видання Shanghai Securities News виключило засновника Alibaba Джека Ма зі списку головних бізнесменів країни та водночас похвалило головного конкурента Alibaba — холдинг Tencent Поні Ма. Компанію назвали такою, що “переписує епоху мобільних пристроїв”, повідомляє Reuters.

За особливий внесок видання відзначило і Рена Чженфея (Huawei Technologies), Лея Цзюнь (Xiaomi Corp) і Вана Чуаньфу (BYD Auto).

А от відсутність Ма у списку підкреслює, наскільки погіршилися відносини між ним і офіційним Пекіном. При цьому, за даними Business Insider, у 2019 році компанія Alibaba була найбільшою в Китаї.

Також Shanghai Securities News зазначила, що деякі підприємці зі списку, раніше поводили себе як “безрозсудні герої” у спробах вирватися з “жорсткої, старої економічної системи”. Наразі ж ці бізнесмени очолили “групу компаній, які дотримуються стратегії розвитку та ринкових правил”.

Нагадаємо, що каталізатором поточних проблем Ма слугував виступ бізнесмена 24 жовтня 2020 року, в якому він підірвав систему регулювання Китаю, що привело до зупинки IPO його Ant Group на $37 млрд всього за декілька днів до лістинга фінтех-гіганта.

З того часу регулювальні органи розпочали антимонопольне розслідування у технологічному секторі, при цьому також розглядаються більш жорсткі правила для Ant Group.

Джек Ма, який, як відомо, не уникає загальної уваги, згодом зник на три місяці з поля зору громадськості, що викликало шалені чутки про його місцеперебування.

На публіці він знову з’явився минулого місяця, виступивши у режимі відеозв’язку на онлайн-заході на підтримку китайських сільських вчителів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram