Новини
4 Листопада 2020
1 077

Китай тимчасово зупинив потенційно найбільше IPO світу компанії Джека Ма

Проблеми спровокував проєкт нових правил Центробанку країни

Китайські регулятори вирішили тимчасово зупинити первинне публічне розміщення фінтех-компанії Ant Group на майданчику Star Market (частина Шанхайської біржі), яке повинно було відбутися 5 листопада 2020 року, про це йдеться у заяві компанії на сайті Гонконзької біржі.

“Профільні китайські регулятори вважають, що компанія може не задовольняти вимогам або умовам розкриття інформації для проведення IPO. Ці побоювання пов’язані з “істотними питаннями”, які з’явилися у зв’язку з розмовою регуляторів з контролюючою особою, головою ради директорів і гендиректором компанії”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що на рішення також вплинули й “нещодавні зміни в регулюванні фінтех-сектора”. У результаті через зупинку IPO у Шанхаї буде припинений й одночасний лістинг на Гонконзькій фондовій біржі. У Ant Group не уточнили, на який термін відкладено IPO.

Як зазначає Financial Times, у понеділок, 2 листопада, Народний банк Китаю спільно з трьома іншими регуляторами викликали засновника Ant Group мільярдера Джека Ма, який наразі контролює компанію, а також керівників Еріка Цзина та Саймона Ху аби опитати їх з приводу IPO.

“Деталі розмови ні регулятори, ні компанія не розкрили. Ant Group лише уточнювала, що “ретельніше застосовуватиме думки, що звучали на зустрічі”, – зазначає видання. І додає, що китайське слово yuetan, яке регулятор використовував у пресрелізі, зазвичай вказує на “прочуханку” з боку влади.

Видання нагадує, що у жовтні Джек Ма розкритикував державні банки та регуляторів Китаю, заявивши, що у них “менталітет ломбарду” і вони гальмують інновації, тоді як Ant Group грає важливу роль у кредитуванні інноваційних, але малозабезпечених компаній і приватних осіб.

Своєю чергою Шанхайська біржа у заяві на сайті зазначила, що Джека Ма викликали для “контрольного інтерв’ю”, і що виникли “інші істотні проблеми”, включаючи зміни у “нормативному середовищі фінансових технологій”.

Ant Group планувала провести найбільше в історії IPO одночасно у Шанхаї та Гонконзі 5 листопада, розраховуючи залучити $34,4 млрд. Наразі рекорд належить найбільшій у світі нафтовій компанії Saudi Aramco, яка змогла залучити на IPO $29,4 млрд.

Як зазначає Bloomberg, майбутня пропозиція цінних паперів викликала великий ажіотаж: розміщення залучило заявки від індивідуальних інвесторів щонайменше на $3 трлн. “Я ніколи не бачив, щоб IPO тимчасово зупиняли на такій стадії”, – заявив FT директор однієї з шанхайських брокерських фірм.

Він описав рішення як “прийняте в останні хвилини”. “Я не думаю, що коли-небудь були прецеденти подібної ситуації”, – додав він.

Своєю чергою аналітик Ю Тяньцзяо заявив Bloomberg, що у довгостроковій перспективі інвестори змінять оцінку вартості Ant. “Людям, які надали їй високі оцінки як технологічній компанії, доведеться подумати про неї скоріше як про фінансову фірму та задуматися про її потенціал для зростання”, – наголосив він.

Акції холдингу Alibaba обвалилися на Нью-Йоркській біржі станом на вечір вівторка, 3 листопада, майже на 6%. Компанії належать 33% Ant Group. Представник компанії заявив, що Alibaba надаватиме “дієву підтримку Ant Group”, щоб та змогла адаптуватися та прийняти “рамки, що розвиваються регуляторами”.

Раніше Investory News писали, що китайський фінтех-єдиноріг Ant Group, заснований Джеком Ма, планує провести IPO одночасно на двох майданчиках – у Шанхаї (майданчик STAR) та Гонконзькій фондовій біржі.

До речі, засновник Alibaba Джек Ма за рік знизив частку в інтернет-холдингу з 6,2% до 4,8%, продавши акції на $8,2 млрд при поточній вартості цінних паперів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram