Новини
30 Грудня 2020
944

Тиснуть щосили: Уряд Китаю скорочує імперію Джека Ма

Загалом влада посилила контроль щодо всього чимраз більшого інтернет-сектора країни

Пекін скорочує розміри технологічної та фінансової імперії Джека Ма у рамках все більш жорсткої наглядової кампанії та потенційно може отримати більшу частку в його бізнесі, повідомляє The Wall Street Journal.

Зокрема, фінтех “дочка” Alibaba — компанія Ant Group, яка поки так і не вийшла на біржу, за новим планом реструктуризації, розробленим регуляторами цього тижня, “повернеться до своїх витоків” як оператор онлайн-платежів подібно PayPal.

“При цьому інвестиційний і кредитний бізнес компанії, що приносить великий прибуток, підлягає скороченню”, — зазначає видання.

Дві основні компанії Джека Ма — Ant Group і Alibaba, що займається електронною комерцією сформували нову економіку Китаю. Їх операції сьогодні поширюються на надання платіжних послуг, торгівлю в інтернеті, хмарні обчислення, управління капіталом і кредитування.

“Незабаром, мабуть, і головній компанії — Alibaba — доведеться зіткнутися з антимонопольним розслідуванням, яке також може привести до перевірки її бізнесу та продажу активів”, — наголошує видання.

Регулюючі органи під керівництвом центрального банку також наказали Ant Group створити окремі фінансові холдингові компанії, що підпадають під дію тих же типових вимог до капіталу, які застосовуються до банків.

Таким чином, великі державні банки та інші контрольовані державою підприємства зможуть придбати ці компаній для зміцнення своєї капітальної бази. Зокрема, провідний державний інвестиційний банк вже є інвестором Ant Group.

“На горло” Ant Group наступили ще у листопаді, коли цей фінтех-гігант повинен був вийти на біржу за допомогою подвійного IPO — у Шанхаї та Гонконгу. Регулюючі органи країни тимчасово зупинили реалізацію цього плану за декілька днів до лістинга.

Фото: Abrice Cofrini

Разом з тим, переслідуючи вітчизняних мільярдерів на кшталт Ма, китайські лідери дотримуються певної стратегії, намагаючись не зашкодити новаторському духу, який стимулював технологічний та економічний підйом країни.

Видання зазначає, що наразі складно переоцінити роль, яку зіграли в економіці Китаю компанії Ant і Alibaba, що дозволило сотням мільйонів китайських споживачів і підприємств здійснювати онлайн-покупки, вкладати кошти або отримувати позики практично одним рухом руки.

Ретельній перевірці за останні місяці було піддано не тільки компанії Джека Ма. Влада посилила правила щодо всього чимраз більшого інтернет-сектора, зокрема, проти Tencent Holdings, оператора месенджера WeChat, і Didi Chuxing Technology — компанії, що надає транспортні послуги.

“Можливо, Джеку Ма та його бізнесу довелося складніше за всіх через особисте протистояння Ма з регулюючими органами, особливо з Народним банком Китаю”, — йдеться у повідомленні.

Так, наприкінці жовтня Ма відкрито розкритикував ініціативи лідера Китаю Сі Цзіньпіна з управління ризиками та звинуватив регулюючі органи у придушенні новацій. Це сталося за декілька днів до лістинга Ant, що обіцяв стати рекордним.

Занепокоєння регуляторів викликає також питання, як Ant може використовувати дані клієнтів з платіжного додатка Alipay, щоб спонукати банки співпрацювати з компаніями для видачі споживчих кредитів і кредитів малому бізнесу. Ant може фінансувати лише частину кредиту, а більша його частина надходить від банків.

При цьому найсерйозніша проблема для китайського керівництва — спробувати уникнути уявлення про те, що приватний сектор матиме значний вплив на підприємництво, як і негативної реакції міжнародних інвесторів через зростання сумнівів у прихильності Пекіна ринковим реформам.

“Ще одним завданням буде продовження розвитку своїх власних компаній за типом Alibaba, які можуть конкурувати із західними”, — зазначає видання.

Щоб послабити такі побоювання, влада почала робити обережні кроки: обрано дружнього до ринку та шанованого віцепрезидента центрального банку країни, щоб послабити побоювання того, що держава “перегинає палицю”.

Пан Гун Шен, що був відповідальний за продаж акцій двох найбільших державних банків Китаю, закликав Ant Group переглянути свою діяльність на основі ринкових і юридичних принципів. Він наголосив, що компанії необхідно “інтегрувати корпоративний розвиток у національний”.

Джеку Ма не залишалося нічого іншого, як піти назустріч владі. У заяві Ant сказано, що компанія відповідатиме нормативним вимогам, а також проведе “капітальний ремонт”.

Нагадаємо, на зустрічі з регулюючими органами у листопаді Джек Ма заявив, що уряд свідомо може “забрати собі всі платформи Ant, наскільки це необхідно країні”, явно намагаючись зберегти стосунки з Пекіном.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram