Думки
6 Грудня 2021
1 873

Ханно Реннер: Кожна компанія має власну історію успіху — тепер і я можу поділитися досвідом

Гендиректор Personio, одного із найдорожчих європейських стартапів з розробки ПЗ — про те, як у студентстві разом із друзями створив бізнес для полегшення роботи з персоналом

У 2015 році я став співзасновником компанії Personio разом із Романом Шумахером, Арсенієм Вершиніним та Ігнацем Форстмайєром. Ми познайомилися під час навчання у Центрі цифрових технологій та менеджменту.

Ідея створення компанії, орієнтованої на обслуговування малого та середнього бізнесу, виникла не випадково. Наш друг, директор з технологій в одній великій фірмі, поскаржився, що йому важко керувати персоналом, оскільки на комп’ютері немає необхідного програмного забезпечення.

Так ми, четверо друзів, наважилися на компанію, що буде орієнтована на створення програмного забезпечення, яке б полегшило роботу з персоналом. На той час ми були студентами та не мали офісу, тому працювали над першим програмним продуктом Personio скрізь, де могли знайти місце. Щоб покрити витрати — зібрали всі заощадження, які мали.

Як тільки з’явилися клієнти, що платили за використання першого програмного продукту, ми почали використовувати виручку для придбання перших ліцензій на програмне забезпечення, оренди невеликого офісного приміщення та найму працівників.

У липні 2016 року Personio залучила €2,1 млн у межах посівного раунду фінансування. Інвестором тоді став Global Founders Capital, який до цього інвестував у LinkedIn і Facebook (Meta).

У нас залишалося $226 на банківському рахунку, коли ми отримали перший раунд фінансування на €2 млн.

З того часу фінансове становище Personio значно змінилося. В останньому раунді фінансування серії E, про яке було оголошено в жовтні, компанія залучила $270 млн і була оцінена в $6,3 млрд. Це досить великий стрибок — у січні її вартість оцінювалася в $1,7 млрд у межах раунду серії D. Загалом Personio залучила від інвесторів понад $500 млн.

Кошти, залучені у межах останнього раунду фінансування, плануємо витратити на розробку нового програмного забезпечення під назвою “Автоматизація робочих процесів”.

Це програмне забезпечення має усунути програмні бар’єри між відділом кадрів та іншими підрозділами компанії. Наприклад, дозволить об’єднати в одному вікні завдання співробітників із різних відділів, залучених у прийомі людини на роботу. Конкурентами Personio наразі є такі розробники програмного забезпечення для HR: Hibob, SAP та Salesforce.

Цього року у нашій компанії працює понад 1 тис. співробітників, проти 350 співробітників роком раніше. Для мене управління компанією — це не просто “бути чиїмось начальником”. Зізнаюся, я хотів переконатися, що співробітники можуть самостійно ухвалювати правильні рішення та діяти як підприємці.

Будучи студентом коледжу, я захоплювався вітрильним спортом. Попри те, що керівництво багатомільярдним бізнесом з розробки програмного забезпечення відрізняється від підробітку шкіпером на яхті під час навчання, командування судном може бути більш напруженою та важкою роботою, ніж багато хто думає.

На яхті доводиться відповідати за життя екіпажу та гостей. Саме такий рівень відповідальності у керівництві командою допоміг мені підготуватися до ролі генерального директора.

Джерело: CNBC

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram