166

Створено надефективну модульну піч “Фурно” для цементної промисловості

Її “батько” — інженер Гуріндера Награ

На кожну тонну цементу, яка виробляється у світі, в атмосферу викидається 600 кг вуглекислого газу. У 2023 році у світі було вироблено близько 4,2 млрд т цементу — на нього припадає близько 8% всього вуглецевого забруднення.

Це велика проблема, яка хвилювала Гуріндера Награ, коли він був аспірантом Стенфордського університету, пише Techcrunch.

Награ турбувало не лише забруднення довкілля. “Викиди — це один аспект. По-друге, це просто забута, брудна індустрія, але вона необхідна сучасній цивілізації, — сказав він. — Використання цементу може мати хвильові наслідки, які виходять далеко за межі зміни клімату”.

“Компанії, які у фоновому режимі контролюють постачання цементу, практично управляють світом, — сказав він. — Будівництво нового заводу коштує $1 млрд. Якщо компанія вирішує побудувати завод у країні, що розвивається, вона контролює долю економіки, що розвивається”.

Після отримання ступеня у 2020 році Награ заснував Furno. Мета була простою, але амбітною: перевернути цементну промисловість. Багато країн, що розвиваються, не можуть профінансувати новий завод або переконати компанію його побудувати, тому їм доводиться дорого імпортувати цемент. У багатьох країнах вартість цементу іноді в три-чотири рази перевищує ринкову ціну в розвинених країнах.

Відповідь “Фурно” полягала в розробці цементної печі, яка була б меншою, ефективнішою і гнучкішою, ніж масивні печі, яким віддають перевагу сьогодні в промисловості. Кожен блок може виробляти менше, ніж сьогоднішні конструкції, що відповідають галузевим стандартам, але бути дешевшими у будівництві та споживати менше енергії для експлуатації.

Будуючи печі меншого розміру, “Фурно” сподівається знизити капітальні витрати шляхом масового виробництва і знизити експлуатаційні витрати внаслідок енергоефективності.

На сучасному цементному заводі найважливіший етап — це етап прожарювання сировини. Вона надходить в один кінець печі, який розташований горизонтально, і проходить через інтенсивне полум’я до іншого кінця, де воно перетворюється на клінкер. Сучасні печі не дуже ефективні. Дослідження однієї з них у Китаї показало, що лише близько 30% тепла у печі забезпечує реакцію випалу.

Печі “Фурно” набагато ефективніші: викиди від викопного палива скорочуються на 70%. Це досягається шляхом повороту печі вертикально, заповнення її інгредієнтами, а потім просочування через неї пального газу та підпалювання. Змінюючи кількість газу та кисню, що проходять через колону, “Фурно” може контролювати, де всередині виникає полум’я, гарантуючи, що більша частина тепла живить процес випалу, а не виходить із печі.

Менше палива означає менше забруднення, а вловлювання вуглецю може допомогти ще більше скоротити викиди. Сировина безперервно надходить у верхню частину печі, а клінкер випадає знизу. На додаток, оскільки фронт полум’я всередині печі, то його можна точніше контролювати.

Компанія також бачить шлях до використання переробленого цементу зі старого бетону, зазначив Награ. Оскільки перероблений цемент вже було обпалено, печі не потрібно використовувати багато палива. А оскільки печі “Фурно” менші за розміром, то вони дозволяють переробляти цемент прямо на будівельному майданчику.

Такий підхід допоміг “Фурно” зібрати початковий раунд у розмірі $6,5 млн. Раунд проводився Energy Capital Ventures за участю Cantos, Neotribe та O’Shaughnessy Ventures.

“Фурно” вже привернув увагу компаній із виробництва товарного бетону, яким доводиться купувати цемент у вертикально інтегрованих компаній, які закуповують цемент у конкурентів, що насправді не робить ринок справедливим.

Нагадаємо, на чому економлять українці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram