Новини
14 Березня 2024
162

На чому економлять українці

Найменше заощаджують на лікарських засобах та дитячих товарах

У 2023 році тенденція економити збереглася серед українських споживачів — залежно від категорії товарів, економлять від 41% до 77% українців, свідчать результати дослідження “Споживацькі настрої українців у другий рік повномасштабного вторгнення” від “Делойт” в Україні, пише Бізнес цензор.

Попри те, що показник досі високий, аналітики фіксують позитивну динаміку, якщо порівняти з 2022 роком (47%-86%). Найменше заощаджують на лікарських засобах, дитячих товарах і купівлі готової їжі.

Щодо харчів, які становлять значну частку чека українців, то витрати в цьому сегменті зросли у 32% споживачів. Значна частина українців купує їжу (47%) та ліки (43%) про запас.

Водночас українці переосмислюють свої харчові звички та змінюють пріоритети. Відвідування ресторанів і барів у 2023 році скоротилося: 55% опитаних роблять це значно рідше, що на 24 в. п. менше, ніж у 2022 році.

Натомість зростає популярність приготування їжі вдома (50%), найбільше це стосується тимчасово безробітних (53%), фрилансерів (72%) і тих, хто займається домогосподарством (59%).

Дозвілля також не в пріоритеті витрат — 65% респондентів економлять на розвагах поза домом, а 58% рідше, ніж минулого року, відвідують кінотеатри та концерти. Проте онлайн-розваги стають дедалі популярними: 32% українців збільшили витрати на перегляд ТБ та стримінгових каналів.

Опитування українців тривало з 13 до 28 листопада 2023 року. В ньому взяли участь понад 1000 жителів України віком від 18 років, які користуються смартфонами. Опитування охопило всі регіони України, за винятком тимчасово окупованих територій.

Як писали раніше Investory News, видобуток вугілля на державних шахтах зростає.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram