Новини
28 Серпня 2019
1 275

Вдалий стрибок: Space X провела успішні випробування апарату Starhopper

“Зоряний стрибун” вертикально піднявся в повітря, завис на 57 секунд і плавно опустився на Землю

На фото: Starhopper/NASA

Компанія SpaceX провела друге випробування прототипу космічного корабля Starship, апарат Starhopper вертикально піднявся і плавно сів після короткого польоту.

За даними профільного видання Space.com, випробування пройшло в Бока-Чіка в штаті Техас, звідки компанія SpaceX вела пряму трансляцію. На трансльованих кадрах видно, як апарат плавно вертикально піднімається в повітря, зависає на деякий час і потім плавно опускається на Землю поблизу місця старту. Весь політ тривав близько хвилини, на яку висоту піднявся “стрибун”, поки не повідомляється.

Спочатку компанія планувала здійснити другий вертикальний випробувальний політ на висоту 200 м, але федеральне управління цивільною авіацією (FAA) видала дозвіл на “стрибок” не вище 150 м.

До речі, після успішного запуску Starhopper, Ілон Маск на своїй сторінці в Twitter написав: “Одного разу Starship здійснить посадку на іржаві піски Марса”.

Раніше в липні в ході минулого тесту Starhopper, назву якого можна перевести як “Зоряний стрибун” або “Стрибун до зірок”, піднявся на висоту близько 20 м.

Як повідомляли днем раніше організатори, випробування стане остаточним на цьому етапі розробки майбутнього корабля. Раніше в понеділок тест був скасований на останній секунді перед стартом через те, що в момент “запуску” не спрацювала система запалювання.

Багаторазовий корабель Starship задуманий для здійснення польотів на Марс ті інших міжпланетних місій, буде й другим ступенем надважкої ракети-носія BFR (Big Falcon Rocket), створюваної SpaceX.

Прототип Starship, зовні більше схожий на бочку на чотирьох підпорах або водокачку, як називає його власник SpaceX Ілон Маск, ніж на космічний корабель. Starhopper має меншу довжину (близько 18,2 метра), але такий самий діаметр, як і майбутній корабель Starship.

Нагадаємо, 6 серпня американська ракета-носій Falcon 9 від компанії-розробника ракети SpaceX, успішно вивела на орбіту телекомунікаційний супутник AMOS 17 ізраїльського оператора Spacecom.

Також, Falcon Heavy від SpaceX відправила на орбіту 24 супутники за програмою Міноборони США Space Test Program-2, а також капсули з кремованими останками 152 осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram