Новини
25 Червня 2019
931

Місія здійснена: SpaceX відправила на орбіту 24 супутники та контейнери з прахом

Ракета відправить на орбіту супутники за програмою Міноборони США Space Test Program-2

Фото: SpaceX/Ракета Falcon Heavy

У вівторок із затримкою в декаілька годин ракета Falcon Heavy від SpaceX все ж таки стартувала з майданчика LC-39A Космічного центру ім. Кеннеді, розташованого на острові Меррітт в штаті Флорида. Вона відправить на орбіту 24 супутники за програмою Міноборони США Space Test Program-2, а також капсули з кремованими останками 152 осіб, повідомляє Business Insider.

Основний вантаж ракети – 24 супутники, яким далі доведеться рухатися по трьох різних орбітах, тому Falcon Heavy повинен повторно розпалити свій двигун до чотирьох разів у космосі, щоб доставити все до кінцевого пункту призначення. В цілому з моменту запуску до запуску останнього супутника буде потрібно три з половиною години.

Пуск важкої ракети-носія Falcon Heavy засновник SpaceX Ілон Маск назвав “найскладнішим за всю історію” компанії. Як пише видання, всьому виною велика вага вантажу – 3,7 тис. кг. Кілька апаратів треба доставити на різні орбіти. Серед пристроїв – нові атомні годинники від NASA для виключно точної навігації в космосі, тест-зонд для випробування “зеленого” палива (GPIM) замість теперішнього та прилади для вивчення космічної погоди.

Доставлення капсул з прахом за програмою “Похоронний політ” організувала компанія Celestis Memorial Spaceflights. Для цього вона орендувала на борту супутника Orbital Test Bed спеціальне приміщення, в якому встановила контейнери з невеликими металевими капсулами, що містять прах 152 осіб. За відправлення в космос 1-го грама комерсанти взяли від $4,9 тис.

Серед тих, чий прах полетить: астронавт Вільям Пог, вчені та співробітники NASA, правозахисники та члени благодійних організацій.

Celestis Memorial Spaceflights вже не перший раз відправляє прах своїх клієнтів в космос. Даною послугою користуються, в основному, різні знаменитості, інженери і космонавти.

SpaceX і NASA транслювала цю подію в прямому ефірі.

Нагадаємо, ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на орбіту 60 супутників, що стали першими в рамках місії Starlink. Всього Ілон Маск планує запустити понад 11 тис. супутників.

Також відомо, що компанія SpaceX здійснила перший комерційний рейс ракети Falcon Heavy із супутником Arabsat 6A для Саудівської Аравії. Через сім хвилин два бокових блоки першого ступеня успішно сіли на майданчик неподалік від місця старту. Вони зробили вертикальне приземлення практично синхронно.

А у NASA готуються до місії “Марс-2020”. Так, нещодавно було запущено онлайн-трансляцію, на якій показують процес збирання новго марсохода. Окрім цього, космічна агенція планує у майбутньому відправлення на Міжнародну космічну станцію (МКС) туристів на американських кораблях. Охочим помилуватися Землею з 400-кілометрової висоти доведеться сплатити за таке задоволення близько $58 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram