Новини
11 Квітня 2024
104

Міноборони США заплатило SpaceX $23 мільйони за Starlink для України

Ілон Маск вважає, що його термінали не призначені для військового вжитку

Вартість контракту Міноборони США із компанією SpaceX Ілона Маска на придбання Starlink для українських військових сягнула $23 млн, повідомляє Bloomberg зі слів американського чиновника, який побажав залишитись анонімним.

Контракт діє з червня минулого року до наступного місяця, і чиновник відмовився сказати, чи буде він продовжений. Але охарактеризував цю послугу як важливу частину безпекової допомоги, яку США надають Україні.

Як пише видання, $23 млн — “мізерна сума” порівняно з сотнями мільйонів доларів, які отримала компанія Space Х Ілона Маска, ставши ключовим партнером у запуску деяких супутників національної безпеки США.

Сам Маск висловив неоднозначну позицію щодо використання терміналів Україною, заявивши, що вони призначені для приватного, а не військового вжитку.

У 2022 році він “роздратував” президента США Байдена, коли запропонував Україні зберегти нейтралітет, передати Крим росії та повторити вибори в областях України, тимчасово окупованих росією.

У серпні 2023 року шведська компанія Satcube почала доправлення в Україну власних терміналів супутникового інтернету, які фактично є аналогами Starlink. На відміну від систем Маска, виробник Satcube не проти використання своїх терміналів у військових цілях.

Нагадаємо, США виділить $11,6 мільярда на виробництво чипів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram