Новини
6 Березня 2024
182

SpaceX збирається утилізувати близько 100 супутників Starlink

Вчені стверджують, що це дуже небезпечно для планети

Компанія SpaceX Ілона Маска оголосила, що утилізує 100 супутників Starlink протягом наступних шести місяців після того, як виявила конструктивний недолік, який може призвести до виходу їх з ладу. Компанія зведе ці супутники з орбіти, щоб вони згоріли в атмосфері, бо вони можуть загрожувати іншим космічним кораблям.

Вчені, які вивчають атмосферу, дедалі більше стурбовані тим, що такого роду явний провал космічного сектора призведе до подальшої зміни клімату Землі. Одна команда нещодавно виявила потенційно озоноруйнуючі метали від космічних кораблів у стратосфері — частини атмосфери, де формується озоновий шар.

Відносна низька навколоземна орбіта, де знаходяться супутники, що контролюють екосистеми Землі, стає дедалі перевантаженою: тільки Starlink на орбіті має понад 5 тис. космічних апаратів. Тому очищення від сміття є пріоритетом для космічного сектора. Нещодавно запущені космічні кораблі також мають бути прибрані з орбіти протягом 25 років (США нещодавно запровадили суворіше, п’ятирічне правило) або шляхом переміщення вгору на так звану “цвинтарну орбіту”, або шляхом спуску в атмосферу Землі.

Супутники на нижчій орбіті зазвичай проєктуються так, щоб використовувати паливо, що залишилося, і силу гравітації Землі для повторного входу в атмосферу. При контрольованому вході космічний корабель входить в атмосферу в заздалегідь встановлений час і приводиться в найвіддаленішій частині Тихого океану в точці Немо (також відомій як цвинтар космічних кораблів). При неконтрольованому вході космічному кораблю доводиться згоряти в атмосфері.

НАСА та Європейське космічне агентство просувають цю форму утилізації як частину філософії дизайну, яка називається “проєктування заради загибелі”. Створення, запуск та експлуатація супутника, достатньо міцного, щоб функціонувати в агресивному космічному просторі, але при цьому здатного легко розвалитися і згоріти при вході в атмосферу, щоб уникнути попадання небезпечних уламків на поверхню Землі.

Перш ніж отримати ліцензію, оператори супутників повинні довести, що їх конструкція та плани повернення в атмосферу мають низький рівень загрози людині, але існує деяке занепокоєння впливом на верхні шари атмосфери Землі на етапі входу. Спочатку ні космічний сектор, ні астрофізики не вважали згоряння супутників при вході в атмосферу серйозною загрозою для навколишнього середовища, принаймні для атмосфери. Зрештою, кількість частинок, викинутих космічними апаратами, невелика порівняно з 440 т метеоритів, які щодня потрапляють в атмосферу разом із вулканічним попелом та антропогенними забрудненнями внаслідок промислових процесів на Землі.

То невже вчені, які займаються атмосферним кліматом, надто гостро реагують на присутність частинок космічного корабля в атмосфері? Їхні побоювання ґрунтуються на 40-річних дослідженнях причин утворення озонових дірок над південним та північним полюсами, які вперше широко спостерігалися у 1980-х роках. Сьогодні вони знають, що втрата озону викликана штучними промисловими газами, які поєднуються з природними та дуже висотними полярними стратосферними хмарами або перламутровими хмарами. Поверхні цих ефірних хмар діють як каталізатори, перетворюючи нешкідливі хімічні речовини більш активні форми, які можуть швидко зруйнувати озон.

Ден Чікзо — вчений-атмосферник з Університету Пердью в США і співавтор нещодавнього дослідження, яке виявило в стратосфері речовини, що руйнують озоновий шар, пояснює, що питання в тому, чи допоможуть нові частинки з космічного корабля формуванню цих хмар і чи призведуть до втрати час, коли атмосфера Землі лише починає відновлюватись.

Ще більше занепокоєння вчених-атмосферників викликає те, що лише кілька нових частинок можуть створити більше подібних типів полярних хмар не тільки у верхніх шарах атмосфери, а й у нижніх її шарах, де формуються перисті хмари.
Перисті хмари — це тонкі крижані хмари, які можна побачити високо у небі, на висоті понад шість кілометрів. Вони мають тенденцію пропускати сонячне тепло, а потім затримують його на виході. Тому теоретично більша кількість пір’ястих хмар може призвести до додаткового глобального потепління.

Чізко також пояснює, що, за неофіційними даними, висотні хмари над полюсами змінюються, але поки що невідомо, що викликає цю зміну, — природні частинки, такі як метеорити або вулканічні уламки, або частки космічних кораблів. Це потрібно ще вивчати.

Нагадаємо, Space Perspective представила капсулу для космічних туристів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram