Новини
11 Квітня 2024
84

Шкода довкіллю завдана внаслідок війни оцінюється у ₴2,4 трильйона

Ця сума вже перевищує збитки від зруйнованих об’єктів інфраструктури

В Україні попередня сума завданих довкіллю збитків унаслідок війни вже перевищує 2,4 трлн грн, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілец, пише Finance.ua.

“На сьогодні шкода, завдана довкіллю внаслідок війни, вже перевищує 2,4 трлн грн. Ми вже розуміємо, що збитки довкіллю навіть перевищують збитки від зруйнованих об’єктів інфраструктури”, — сказав Стрілець.

Він також додав, що, якщо ввести у розрахунок шкоди оцінку втрат від неотриманих екосистемних послуг, то ця сума ще зросте.

“Зараз ми працюємо з експертами зі Сполучених Штатів Америки, щоб увести у фактичні втрати нашого довкілля екосистемні послуги. Тобто це те, що людина могла б отримати, якби ця природа збереглася. Так от, якщо ми порахуємо ще і вартість екосистемних послуг, то ціна забрудненого квадратного сантиметра землі або повітря, куди потрапили тонни забруднюючих речовин, збільшиться у сотні разів”, — зауважив міністр.

За його словами, для підрахунку збитків використовується сім методик, які осучаснюються майже щомісяця. Зокрема, інспектори Держекоінспекції в режимі 24/7 фіксують усі екологічні злочини. Також збираються дані від користувачів застосунку “ЕкоЗагроза”. На сьогодні ним користуються вже понад 80 тис. осіб. У ньому вже доступна інформація про більш як 4200 випадків злочинів проти довкілля.

“Надалі ми ставимо собі за мету, після певного апгрейду і змін до законодавства, зробити так, щоб “ЕкоЗагроза” стала взагалі щоденним інструментом роботи кожного екологічного інспектора. Це дозволить скасувати паперові документи та фіксувати все у “цифрі””, — сказав Стрілець.

Як писали раніше Investory News, фонд підтримки енергетики зібрав понад €410 мільйонів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram