Новини
7 Серпня 2019
1 005

Відправили в космос: Ізраїльський супутник Spacecom успішно вивели на орбіту

AMOS-17 був розроблений аби розширити послуги з доступу до інтернет-зв’язку у районах Африки на південь від Сахари

Фото: NASA

6 серпня американська ракета-носій Falcon 9 від компанії-розробника ракети SpaceX, успішно вивела на орбіту телекомунікаційний супутник AMOS 17 ізраїльського оператора Spacecom. Запуск було здійснено з 40-го пускового майданчика на авіабазі США на мисі Канаверал (штат Флорида), йдеться у повідомленні SpaceX.

Як зазначається, ракета-носій Falcon 9 доставила на геоперехідну орбіту апарат AMOS 17 зі стартовою масою 6,5 тонн, який призначений для розширення послуг з доступу до інтернету районів Африки на південь від Сахари.

“Для запуску була використана багаторазова перший ступінь Falcon 9, яка раніше вже двічі виводила на орбіту космічні апарати”, – йдеться у повідомленні.

Раніше запуск неодноразово переносився у зв’язку з перевіркою надійності роботи двигунів ракети-носія Falcon 9.

“У попередні до старту дні були проведені два статичних вогневих випробування двигунів багаторазової першого ступеня ракети-носія, яка раніше вже двічі використовувалася для запусків космічних апаратів. За їх результатами було замінено один з клапанів у двигунах”, – повідомили у SpaceX.

1 вересня 2016 року ракета-носій SpaceX з встановленим на ній супутником зв’язку AMOS 6, за допомогою якого ізраїльський оператор уже збирався вийти на африканський ринок, вибухнула при проведенні передстартової підготовки.

“Тоді причиною став витік у системі подачі гелію. В результаті вибуху ракети встановлений на ній супутник був знищений”, – йдеться у повідомленні.

Загалом, супутник AMOS-17 був розроблений компанією Spacecom з використанням передових технологій Boeing (вартість контракту складає $250 млн) для забезпечення ширшого інтернет зв’язку з Африкою. “Він розвернений на орбітальну позицію 17E прямо над центральною Африкою, щоб оптимізувати обслуговування в регіоні”, – йдеться у повідомленні. Термін експлуатації супутника розрахований на 20 років.

Також зазначається, що на даний момент орбітальне угруповання ізраїльської компанії Spacecom складається з супутників AMOS 3, AMOS 4 і AMOS 7.

Нагадаємо, наприкінці травня ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на орбіту 60 супутників, що стали першими в рамках місії Starlink – супутникової мережі наступного покоління, що здатна забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет. Практична реалізація проекту почалася 22 лютого 2018 року, коли Falkon-9 вивела на орбіту два тестових супутника – Tintin-A і Tintin-B. Всього Ілон Маск планує запустити понад 11 тис. супутників.

А наприкінці липня компанія SpaceX Ілона Маска перенесла запуск пілотованого корабля Crew Dragon на наступний рік. Причина – провальне випробування, що відбулося у квітні цього року. У NASA розраховували, що Dragon-2 стане першим американським апаратом для доставлення астронавтів до МКС, який стане повноцінною заміною російським “Союзам”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram