Новини
30 Листопада 2023
315

Ракети SpaceX пошкоджують атмосферу

Вони утворюють “діри”, коли сходять з орбіти

Ракети компанії SpaceX, коли вони сходять з орбіти, можуть пробивати тимчасові дірки у верхніх шарах атмосфери, створюючи яскраві світлові плями в небі, повідомляє Space.com.

Астрономи із США попереджають про можливі проблеми, які ці “полярні сяйва SpaceX” можуть спричинити, але вони не загрожують довкіллю чи життю на Землі. Раніше вчені знали, що запуск ракет у космос може пробити дірки у верхній іоносфері, де газ іонізований, і викликати яскраві смуги червоного світла, схожі на полярне сяйво. Протягом останніх місяців було помічено новий тип червоних світлових вогнів, викликаних іоносферними дірами, які утворюються після відділення вторинних прискорювачів ракет SpaceX.

Вчені з обсерваторії Макдональда у Техасі помітили ці червоні вогні, які є меншими та більш сферичними, ніж довгі смуги попередніх дір, і з’являються через тривалий час після відліку ракет. Ці полярні сяйва SpaceX з’являються щомісяця і є дуже яскравими, легко помітними неозброєним оком.

Ракети SpaceX випускають паливо в іоносферу, що спричиняє утворення іоносферних дір, які змушують іонізовані атоми кисню повертатися назад у звичайні молекули газу і випромінювати червоне світло. Це створює дірку в навколишній плазмі, яка зникає протягом 10-20 хвилин.

Ці червоні плями, створені ракетами SpaceX, не є загрозою для життя на Землі, але вони можуть вплинути на астрономічні дослідження і короткохвильовий радіозв’язок, а також заважати сигналам GPS.

Дослідники також використовують дослідження цих дір, щоб дізнатися більше про іоносферу і її хімію.

Нагадаємо, літак Річарда Бренсона виконає трансатлантичний політ на екопаливі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram