Новини
17 Липня 2019
867

Залишилися з “Союзами”: SpaceX відклала запуск пілотованого корабля Crew Dragon

Експеримент перенесли на рік через невдалі випробування у квітні

Компанія SpaceX Ілона Маска перенесла запуск пілотованого корабля Crew Dragon на наступний рік. Причина – провальне випробування, що відбулося у квітні цього року, повідомляє Bloomberg, посилаючись на віце-президента SpaceX Ханса Кенігсманна.

Видання зазначає, що у NASA розраховували, що Dragon-2 стане першим американським апаратом для доставлення астронавтів до МКС, який стане повноцінною заміною російським “Союзам”.

У березні Crew Dragon, розроблений на замовлення NASA, в тестовому режимі вийшов на орбіту та зістикувався з МКС. “Тоді екіпажу на борту корабля не було. У місії брав участь манекен на прізвисько Ріплі з вбудованими датчиками, які транслювали дані про ситуацію під час польоту. Крім того, Crew Dragon доставив на МКС 182 кг продовольства, наукового обладнання та матеріалів”, – зазначає видання.

Загалом, повноцінний запуск корабля планувався на липень. “Однак через аварію у квітні при випробуваннях роботи двигунів SuperDraco Crew Dragon вибухнув прямо перед стартом. У результаті пілотований запуск довелося відкласти як мінімум до листопада”, – зазначає Bloomberg.

Тільки зараз вдалося дізнатися, що стало причиною провального випробування – вибух Crew Dragon викликав витік окислювача в трубку системи наддуву баків ракетного двигуна. “Речовина зіткнулася з титановим зворотним клапаном, що призвело до загоряння”, – зазначається у повідомленні на сайті SpaceX.

У компанії також додали, що для уникнення повторення інциденту в SpaceX замінять зворотні клапани на розривні мембрани.

Bloomberg також пише, що Dragon-2 повинен буде доставити на МКС сім осіб. “Корабель від SpaceX – єдиний космічний корабель, який здатний перевозити вантажі між МКС і Землею, повертаючись назад”, – зазначає видання.

Нагадаємо, у NASA продовжують активно готуватися до місії “Марс-2020” і польоту туристів до МКС. У рамках програми планується оцінити умови на стародавньому Марсі та знайти можливі сліди мікроорганізмів, які мешкали там, а також вивчити геологічні процеси на планеті та перевірити технології, які можуть бути використані при можливій висадці людей на планеті. Охочим помилуватися Землею з 400-кілометрової висоти доведеться сплатити за таке задоволення близько $58 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram