Бiзнес
2 Вересня 2019
1 161

Найзнаковіші угоди серпня: Мільярди на окуляри, продаж Tumblr та багато нафти

Investory News зібрали найбільші та трендові угоди місяця

Серпень для українського ринку M&A зазвичай – мертвий сезон. Тим паче, в очікуванні початку роботи нового парламенту та Кабміну. Традиційно в останній місяць літа ділова активність завмерла, і серед цікавих угод можна виділити хіба що завершення поглинання клініки “Борис” медичною мережею “Добробут” та одне цікаве злиття в аграрному секторі.

Проте, на глобальному ринку новин вистачає. І не лише про намір Дональда Трампа купити Гренландію, що збурив світових політиків та викликав ажіотаж до вкритого льодом “зеленого острова”.

Фото: Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Automattic – Tumblr, $3 млн

Компанія Verizon нарешті знайшла покупця для легендарної платформи для блогів Tumblr. Про продаж сервісу говорили ще навесні. Тоді основним претендентом вважалася компанія Pornhub, а експерти заговорили про ймовірне повернення на Tumblr контенту “для дорослих”. Але угода так і не відбулася.

А вже у серпні Verizon оголосив, що новим власником сайту стане Automattic, материнська компанія WordPress. Спершу повідомлялося, що вартість Tumblr, який у кращі часи оцінювався у $1,1 млрд, не перевищує $20 млн, але згодом оцінка угоди впала до $3 млн.


Agromino – Resilient, €12,9 млн

Аграрна компанія Agromino оголосила про придбання 100% акцій агровиробника Resilient за €12,9 млн. Очікується, що угода між двома гравцями, що присутні на українському ринку, буде закрита у жовтні 2019 року. При цьому, варто зазначити, що власник Resilient Петр Томан водночас є основним акціонером Agromino та чеського інвестиційного фонду Мabon. Станом на весну минулого року фонду, який інвестував близько $1 млрд в українські активи, належало 30% акцій Agromino.


Occidental – Anadarko, $55 млн

На початку серпня нафтові гіганти Occidental та Anadarko нарешті досягли консенсусу. 99% акціонерів Anadarko проголосували на користь поглинання з боку Occidental. Сума угоди склала $55 млн, враховуючи й борги Anadarko. Раніше придбати компанію намагалася енергетична корпорація Chevron, але довести процес до підписання документів так і не вдалося.


Fox – Credible Labs, $265 млн

Американський медіа-гігант Fox вирішив спробувати практику так званих disruptive M&A та придбати технологічний стартап. Для цього Fox оголосив про купівлю контрольного пакету акцій американської фінтех-компанії Credible Labs, що має маркетплейс онлайн-позик.

Спочатку медіа-корпорація збирається купити 67% стартапу за $265 млн, а потім виплатити ще $75 млн протягом наступних двох років. Планується, що Fox використовуватиме технології та досвід Credible Labs для розвитку власних цифрових сервісів.


Salesforce ClickSoftware, $1,35 млрд

Американський постачальник хмарних послуг Salesforce продовжує серію великих поглинань, хоча вже й з меншими сумами. Щойно закінчивши угоду з придбання сервісу візуалізації та аналізу даних Tableau, що “потягнула” на $15,7 млрд, компанія офіційно оголосила про нову угоду.

Цього разу Salesforce придбав ізраїльського розробника програмного забезпечення для управління хмарними сервісами ClickSoftware. Щоправда, ще взимку ізраїльські ЗМІ прогнозували, що це коштуватиме близько $1,5 млрд, але остаточна сума виявилася дещо меншою – $1,35 млрд.


Mastercard Nets, €2,85 млрд

У рамках політики розширення можливостей платежів у режимі реального часу компанія Mastercard вирішила придбати найбільшого у Скандинавії платіжного оператора Nets. Угода передбачає купівлю більшості сервісів Nets за €2,85 млрд. Проте на її укладання потрібно немало часу. За прогнозами, закриття угоди відбудеться не раніше 2020 року.


СК Asset Holdings Greene King, €2,95 млрд

Один із найвпливовіших бізнесменів Азії, мільярдер Лі Ка-Шинг підтримав ініціативу інвестиційної групи CK Asset Holdings придбати британського паб-ритейлера Greene King, заснованого у 1799 році. Компанія займається пивоварінням, а також володіє мережею з 2,7 тис. пабів, ресторанів та готелів. Ця угода стала продовженням серії поглинань британських паб-ритейлерів. Greene King оцінили у €2,95 млрд.


Hilcorp Alaska British Petroleum, $5,6 млрд

Британський нафтовик British Petroleum продовжує розпродаж своїх активів. Раніше компанія погодилася продати частки в нафтових концесіях в Єгипті компанії дубайській Dragon Oil. А наприкінці серпня у BP оголосили, що продає активи в гігантському родовищі Prudhoe Bay і Trans Alaska Pipeline на Алясці американській нафтовій компанії Hilcorp Alaska. Такий хід став частиною плану з залучення $10 млрд протягом наступних двох років. Основна сума угоди становить $4 млрд, а ще $1,6 млрд має надійти у вигляді наступних виплат.


Elanco Bayer, $7,6 млрд

Виробник продукції з догляду за тваринами Elanco Animal Health Incorporated вирішив купили ветеринарний підрозділ німецького фармацевтичного гіганта Bayer. Таким чином Elanco планує подвоїти власний бізнес та створити другого за розмірами виробника товарів для тварин. Актив Bayer Animal Health оцінили у $7,6 млрд. Водночас Bayer отримає $5,3 млрд готівкою й $2,3 млрд у вигляді акцій Elanco. Компанії планують закрити угоду до середини 2020 року.


Фото: Reuters

EssilorLuxottica GrandVision, $8 млрд

Найбільший у світі виробник окулярів EssilorLuxottica розширює свій бізнес, купуючи конкурентів. Власник бренду Ray-Ban заявив про придбання нідерландського ритейлера оптики GrandVision у інвестиційної компанії HAL NV. Сторони домовилися про ціну €28 за акцію. Таким чином загальна сума угоди склала €7,2 млрд або ж $8 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram