Бiзнес
2 Листопада 2021
1 655

Добробут співробітників: Як українські бізнесмени піклуються про своїх підлеглих

Фінансові заохочення, дружній колектив і вчасний відпочинок — багатьом не байдужа доля колег

Власники бізнесу повинні пам’ятати — важливий не тільки фінансовий добробут працівників. Співробітники, що мають ментальні проблеми та не отримують належної допомоги на 50% менш залучені до робочого процесу. А це позначається на багатьох показниках компаній, зокрема й фінансових. Таких висновків дійшли у “Делойт” в Україні та Wellbeing Company, які дослідили, як українські роботодавці піклуються про добробут своїх працівників.

Попри те, що всі опитані вживають заходів щодо підтримки добробуту співробітників, понад половина з них (61%) не мають розробленої стратегії добробуту, а діють ситуативно, задовольняючи точкові потреби співробітників. “Така тенденція спостерігається в усіх галузях, за винятком споживчих товарів, де 55% компаній відповіли, що мають сформовану стратегію добробуту”, — йдеться у дослідженні.

При цьому кожна третя компанія (31%) розробляє програми добробуту виключно навколо турботи про здоров’я, і лише 1 з 6 організацій (16%) впроваджує більш комплексні стратегії добробуту як суспільного блага. Тобто — зосереджується на добробуті задля соціальної стійкості, здоров’я спільноти, сімей та громадян загалом.

На думку роботодавців, найважливішими для співробітників є фінансовий та фізичний добробут. Тому саме ці складові здебільшого покриваються корпоративними програмами. Також у фокусі залишається ментальний добробут. Серед програм покращення добробуту найпопулярнішими є запровадження гнучкого графіка роботи (практикують 94% роботодавців), надання приватного медичного страхування (забезпечують 89% роботодавців), а також підвищення обізнаності співробітників щодо проблем ментального здоров’я (здійснюють 74% роботодавців).

Investory News опитали українських бізнесменів і поцікавилися, як саме вони піклуються про своїх підлеглих.


Петро Ковтун, генеральний директор та засновник Opti Global 

У групі компаній Opti Global запроваджена система добробуту співробітників. Створена екосистема дозволяє членам команди скористатися нашими продуктами та послугами за особливими умовами.

Сьогодні Opti Global надає високоякісні послуги не тільки у сферах транспортних перевезень, а й ще в туристичній галузі та охоронному бізнесі. Співробітники щомісяця користуються бонусами на поїздки в наших автівках всією країною.

Opti Travel Service також надає членам колективу безплатну підтримку в організації туристичних подорожей, організовує трансфери й гарантує знижки для колег.

Компанія Opti Safe також реалізовує програму лояльності для всіх членів родини Opti Global. Команда агенції надає за запитом безплатні консультації щодо забезпечення охорони домівок і ділянок колег. Також Opti Safe надає значні знижки на послуги з організації моніторингу умов безпеки.

Наразі ми запускаємо нові напрямки роботи й звісно, нові елементи екосистеми Opti Global також забезпечуватимуть співробітників продуктами та послугами за вигідними умовами й надаватимуть їм безплатну підтримку.

Ми активно підтримуємо усвідомлене споживання та дотримуємось зелених стандартів в офісах. Також у корпоративних принципах вказано: наша команда має складатися з представників різних соціальних груп. І звичайно ж, у нас толерантна атмосфера, в якій почуваються комфортно люди, що часто піддаються дискримінації в нашій країні.

Окремо зауважу, що я прихильник активних кар’єрних ліфтів. В Opti Global можливо за кілька років пройти шлях від рядового співробітника до керівника напрямку.

Реалізація програми добробуту співробітників переслідує три основні цілі:

• створення сприятливих умов для реалізації в компанії професійного, творчого та людського потенціалу;

• формування комфортного та захищеного середовища для роботи й розвитку;

• підвищення конкурентоспроможності компанії на ринку та підвищення її привабливості серед співробітників і потенційних кандидатів.

Добробут неможливий без гармонії в особистому житті, й тим паче під час створення сприятливої корпоративної культури. Тому моєю метою є створення для співробітників сприятливих матеріальних умов, дружньої та відкритої атмосфери на роботі, без яких неможливе досягнення фізичного та ментального добробуту.

Людина повинна хотіти йти до офісу та комфортно почуватися серед колег. На мою думку, саме колектив і стосунки в ньому — основа продуктивності та мотивованості співробітників. Особисто переконався, що гроші — не завжди вирішують все. Багатьох співробітників більш приваблює дружна атмосфера та кар’єрні ліфти. Однак, підвищення зарплатні та введення інших видів матеріального заохочення — обов’язок будь-якого роботодавця.

Звісно, кожен керівник повинен знати характери своїх колег. Найчастіше проблеми з результативністю на роботі пов’язані з проблемами за її межами. Люди стикаються з кризами в сім’ях, в особистому житті та можуть хворіти. Завжди потрібно підмічати зміни в поведінці колег і підтримувати їх за необхідності.

До речі, позитивні результати програми добробуту ми отримали вже у період пандемії. У роки кризи ми не лише залишилися на плаву та зберегли кадрові резерви, а й рушили далі — завойовувати нові сфери. Цього довелося досягти через лояльність команди, її віру в успіх та готовність разом боротися з викликами й розв’язувати нові проблеми заради загального успіху.

Михайло Рітчер, керуючий активами, інвестор, співзасновник компанії “WOTAN”, експерт в галузі міжнародних фінансових ринків 

Щаслива людина — ефективна людина. Я обираю роботу з невеликими, але сильними та ефективними командами. Тому для мене важливий загальний добробут кожного співробітника й команди в загальному.

Емоційне здоров’я колективу — це здоров’я будь-якого бізнесу. На роботі співробітник має бути натхненним і сконцентрованим, така ситуація можлива лише за наявності хоча б мінімального рівня забезпеченості власного добробуту людини.

Весь наш колектив навчається фінансової грамотності, вчиться інвестувати, забезпечуючи собі фінансову безпеку. Ми практикуємо гнучкий графік роботи для збереження life work balance, створюємо “антибюрократичну” атмосферу, щоб надати максимум можливостей для самореалізації.

Згідно з концепцією ВООЗ, здорова людина — це людина здорова фізично, ментально, емоційно. Я — за здоровий спосіб життя, тому усі складові однаково важливі у понятті загального добробуту.

Карантині заходи, дружня атмосфера, інститут менторства, гнучкий підхід до робочого часу та системи мотивації, поєднання демократичної атмосфери з порядком і дисципліною — це давно вже не специфічні умови окремих компаній, а вимоги часу та потреби того покоління, що наразі працює в офісі.

Зазначу, що всі результати моїх проєктів, так чи інакше, пов’язані з командою та її добробутом. Наприклад, ми вчасно перейшли на дистанційну форму роботи, ще до запровадження локдауну. Це допомогло нам зберегти здоров’я співробітників і, як наслідок, темпи розвитку проєкту.

Будь-які негативні соціальні явища провокують стан аномії, тому ситуація з епідемією набагато глибша, ніж здається. Впевнений у завтрашньому дні співробітник, який має можливість одночасно провести більше часу зі своєю сім’єю та бути впевненим у своєму матеріальному положенні — впевненіше спілкується з клієнтами й партнерами, ніби передаючи цю загальну емоцію стабільності. А ми фінансовий консалтинг, маємо бути впевненими та передавати ці відчуття нашим клієнтам.

Марія Терехова, співвласник X–tend Group, Мережі агенцій “Поїхали з нами” та Мережі TUNRE.ua, керуючий партнер New Fashion Zone

На роботі ми проводимо вагому частину життя, тому іноді для влаштування добробуту просто не вистачає фокусу. Основна мета програм підтримки добробуту у корпораціях — лояльність співробітників і підтримка їх ресурсного стану.

Нам важливо підтримувати як фінансовий, так і фізичний добробут співробітників, і ментальний. Щодо фінансової частини — тут головиним завданням є своєчасна індексація заробітної плати до ринкових реалій та професійних якостей, як і внесок співробітника в розвиток компанії.

Щодо фізичної складової — цього року у “Поїхали з нами” ми ввели корпоративне медичне страхування, що на наш погляд є своєчасним і доцільним рішенням. Щобільше, співробітники мали пройти медичний огляд, що ми вважаємо свідомим ставленням до власного здоров’я.

Ментальний добробут важко формалізувати. Я думаю, це більше про мікроклімат у компанії та здатність налаштовуватись на позитив. Ми практикували заняття йогою та ментальними практиками у компанії. Але наразі вважаємо, що це — завдання самого співробітника. Єдине, що ми залишаємо на стороні компанії — це підтримка поза офісних практик ментального здоров’я, як то медитації, здорового дихання тощо.

Якщо говорити про інші заходи фінансового плану, то практикуємо різні інструменти мотивації. Так, наприклад, людину, що не дуже вправно вміє балансувати між роботою та відпочинком, можемо відправити у “примусову” відпустку за кордон. Ресурсний стан — перший пріоритет і результат ми бачимо одразу.

Олександр Довгопол, співзасновник мережі турагенцій XO

Попри стереотипи туризм — досить стресовий бізнес. Співробітники щодня зазнають високого емоційного навантаження, особливо в період пандемії. До нашої франчайзингової мережі входить понад 100 турагентств і близько 300 співробітників. Маючи достатній масив даних ми знаємо, наскільки сильно впливає емоційний стан співробітника (ми спрощено називаємо його “рівень енергії”) на підсумковий результат і здатність досягати особою своїх цілей.

Через специфіку бізнес-моделі — ми маємо справу переважно з підприємцями, об’єднаними в мережу, а не найманими співробітниками. Компанія не відчуває браку мотивації, яку потрібно підвищувати грошима, абонементами у фітнес-клуб або безплатною кавою.

У нашому випадку ми частіше стикаємося з іншою проблемою — переробленням і вигоранням, які безпосередньо впливають на рівень енергії та відчуття добробуту у наших співробітників. Щоб не допустити перекосів, ми уважно стежимо за цією ситуацією та намагаємось на неї впливати. Що ми робимо?

По-перше — регулярні виміри рівня енергії, тобто узагальненого показника, який показує сукупність фізичного та емоційного стану кожного співробітника. Якщо цей показник знижується, то намагаємось швидко реагувати. По-друге, у нас є спеціальні навчальні курси у внутрішній LMS-системі XO Pulse, які підказують співробітникам, як працювати з вигоранням і зниженням рівня енергії.

З рекомендацій, що найчастіше зустрічаються:

• повноцінний сон;

• здорове харчування;

• відпочинок;

• підтримка близьких.

Наші агенти самі фінансують такі програми для себе та своїх співробітників. Ми зі сторони керівної компанії фінансово беремо меншу участь у процесі. Наприклад, надаємо пільгові чи взагалі безплатні подорожі. Але, повторюся, у нашому випадку фінансова підтримка не має такого важливого значення, як емоційна.

Щоб оцінити вплив перегорання — з однієї сторони, і дій, що відновлюють — з іншої, буде наочним подивитися на графік продажів одного з наших сильних агентств, схильного до таких перепадів. І з яким, ми своєю чергою, працюємо щодо “рівня енергії”.

Спади — результат вигорання, підйоми — наслідки вжитих дій, які насамперед спрямовані на емоційну підтримку та відновлення

Адвокат, керуючий партнер Alstellar Law Firm Ольга Вінгловська

Для моїх співробітників робота охоплює більшу частину життя, тому надзвичайно важливо, щоб ця частина була приємною, а роботу вони виконували із задоволенням.

Робота — це не про “заробити на життя”, це, скоріше, про образ мислення. Якщо, наприклад, сама робота юриста чи адвоката передбачає певну боротьбу чи змагання у доведенні своєї позиції, або навіть інколи й “війну”, то для перемоги потрібна не лише сучасна “зброя” у вигляді освіти й техніки, а ще й внутрішній спокій та впевненість, які досягаються рівнем спілкування у колективі, рівнем доходу та лояльністю двох сторін.

Узагальнюючи зазначу — чим дискомфортніші умови зовні, тим комфортніші умови повинні бути всередині компанії. І, мабуть, навпаки — саме такий баланс дає можливість співробітникам з однієї сторони розвиватися, а з іншої — розуміти, що колеги тебе підтримують і страхують у будь-якій ситуації, адже один в полі не воїн.

Маючи досвід роботи у різних колективах, можу сказати, що роблячи ставку на один варіант, втратиш обидва. Не уявляю ментальний добробут без належного фінансового та навпаки. Знаю чимало прикладів, коли виявлялося, що високий рівень заробітку нічого не вартий за нездорового клімату в колективі.

Варто зазначити, що не всі ініціативи із покращення добробуту приносять очікуваний результат. Їх завжди тільки два, але обидва мають позитивне значення для подальшого розвитку компанії:

• Ви отримуєте підвищення лояльності співробітника та бажання давати кращі результати.

• Ви втрачаєте працівника, адже будь-які покращення можуть бути знецінені у непередбачувано короткі строки.

У будь-якому випадку такі зміни та покращення безпомилково ідентифікують, чи збігаються образ мислення та цінності компанії й працівника.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram