Новини
10 Лютого 2023
534

У жадібних людей більше грошей, але менше дітей та коротші стосунки

Такі дані отримали вчені з Нідерландів

Дослідження, проведене вченими Тілбурзького університету в Нідерландах, показало, що жадібні люди, як правило, мають вищі доходи, але нижчу задоволеність життям. Крім того, у жадібних людей менше дітей і коротші романтичні стосунки, але більше сексуальних партнерів.

Щоб оцінити вплив жадібності на різні сфери життя, вчені з Тілбурзького університету проаналізували дані лонгітюдного дослідження (одна і та сама група людей вивчається протягом часу) за участю репрезентативної вибірки голландців віком від 16 до 95 років. Для поточного аналізу остаточна вибірка складалася з 2367 осіб. Дослідження опубліковано в Personality and Social Psychology Bulletin.

Досліджувані заповнили анкети, які включали заходи диспозиційної жадібності та пов’язану з цим концепцію особистого інтересу. Диспозиційною жадібністю називають ненаситне, егоїстичне бажання більшого незалежно від використовуваних засобів.

В опитуваннях також вимірювалися психологічні результати (задоволеність життям), економічні результати (особистий валовий щомісячний дохід та валовий дохід сім’ї) та еволюційні результати (кількість біологічних дітей, тривалість найтриваліших стосунків та кількість сексуальних партнерів).

Результати опитування показали, що високий рівень жадібності пов’язаний з вищим доходом домогосподарства. Жадібність також корелювала з великою кількістю сексуальних партнерів, але меншою кількістю біологічних дітей та коротшими романтичними стосунками. Також жадібність корелює з нижчою задоволеністю життям.

“Жадібність має як позитивні, так і негативні наслідки для самої людини: жадібність (деякою мірою) вигідна для економічних результатів (більше доходу), але змішана для еволюційних результатів (менше дітей і більш короткі романтичні стосунки, але більше сексуальних партнерів) і несприятлива для психологічних наслідків (зниження задоволеності життям). Загалом, жадібність може бути гарною для доходу, але шкідливою для щастя”, — розповіли вчені PsyPost.

Група вчених наголосила на кількох причинах, з яких жадібність може призвести до вищих доходів на рівні домогосподарства. Можливо, жадібні люди змушують партнерів працювати старанніше та заробляти більше грошей. З іншого боку, жадібні люди можуть вибирати заможних партнерів.

Третя змінна також може відігравати роль — наприклад, менша кількість дітей, про яких потрібно піклуватися, може дати жадібним людям більший дохід, оскільки батьки можуть витрачати більше часу та енергії на роботу.

У більшості випадків, коли люди говорять про жадібність, вони мають на увазі сильне бажання отримати більше грошей та матеріальних речей. Однак стає все очевиднішим, за словами дослідників, що можна бути жадібними й щодо нематеріальних речей, таких як статус, друзі та секс.

Той факт, що жадібні люди менш задоволені своїм життям, може пояснюватися тим, що вони постійно незадоволені тим, що вони мають. Крім того, відсутність сім’ї та більш короткі романтичні стосунки можуть негативно позначитися на їхньому добробуті.

Однак дослідження не дає однозначної відповіді на питання, чи люди стають нещасними, тому що вони жадібні, чи люди стають жадібними, тому що вони нещасні.

У майбутніх дослідженнях вчені планують з’ясувати, чи це навмисний вибір жадібних людей мати менше дітей чи це результат романтичних стосунків. Оскільки жадібність окремої людини корисна для суспільства в цілому (стимулювання продуктивності та економічного зростання), нові дослідження повинні знайти спосіб пом’якшити погані сторони цієї якості та скористатися її добрими сторонами.

Нагадаємо, третина українців готова перейти на розрахунки виключно цифровими картками.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram