Новини
14 Серпня 2019
791

За дешево: Verizon продасть сервіс блогів Tumblr власнику WordPress за $3 млн

Шість років тому компанія оцінювалась у $1,1 млрд 

Verizon продає блог-платформу Tumblr компанії Automattic, материнської компанії другого блогового сайту WordPress. Фінансові умови угоди не були оголошені, але, ймовірно, ціна не перевищує $20 млн, повідомляє The Wall Street Journal. Однак після виходу оригінальної статті автор заявив, що угода оцінюється менш ніж у $3 млн.

Verizon Communications (VC) і Automattic вже прийшли до попередньої згоди щодо продажу сервісу Tumblr. Але для завершення угоди компаніям потрібно придбати дозвіл з боку державних структур.

Сума угоди не уточнюється, але відомо, що блог-платформа Tumblr наразі містить 475 млн блогів. За інформацією видання, у 2013-му Tumblr оцінювався в $1,1 млрд, проте в подальші роки вартість сервісу впала в кілька разів, оскільки він так і не почав приносити своїм творцям відчутний прибуток. Відповідно, передбачається, що Automattic викладе за Tumblr відносно невеликі гроші.

Відомо, що компанія Verizon Communications вже давно підшукувала покупця для Tumblr, тому здійснювала переговори з цього питання відразу з декількома комерційними структурами. Якщо угода між VC і Automattic все-таки відбудеться, то під крило останньої перейдуть приблизно 200 співробітників сервісу Tumblr. Однак невідомо, скільки осіб планується звільнити в результаті поглинання. Tumblr більше не публікує інформацію щодо актуальної кількості співробітників, проте в кінці 2017 р. його штат налічував понад 400 осіб.

Tumblr з’явився 2007-го року. Його запустив американець Девід Карп як платформу, де кожен міг публікувати що завгодно: текст, відео, аудіо. Користувачів приваблювала простота: ніяких обмежень, акаунт дуже просто й швидко реєструвався, жодних технічних знань не потрібно було для старту. У 2010 р. число користувачів досягло 7 млн ​​осіб. А у 2013 р., коли Tumblr купила компанія Yahoo!, і число користувачів збільшилось до 125 млн осіб.

Для розвитку платформи Карп досяг значного успіху в залученні коштів. Так, у 2007 р. було залучено $750 тис., у 2008 р. – $4,5 млн, у 2010 р. – $30 млн та у 2011 р. – $85 млн.

Відомо, що за весь 2012 р. прибуток платформи склав лише $13 млн.

У 2013 р. на той момент CEO компанії Марісса Майєр заявила про купівлю Tumblr за $1,1 млрд. За її словами, це дозволить Yahoo! стати ближче до молодої аудиторії. Для Tumblr це була вигідна угода, адже у компанії практично не залишалося коштів на існування. Девід Карп же отримав прибуток у розмірі від $200 до $250 млн і став офіційним мільйонером.

Ані у 2014 р., ані в наступні два роки Tumbrl не вдалося показати бажаної виручки в $100 млн. З 2016 р. компанії Yahoo! довелося переглянути оцінку сервісу: замість $1,1 млрд компанію оцінювали вже у $230 млн. У тому ж році Verizon придбала Yahoo!, а з нею і Tumbrl, за $4,8 млрд. У 2017 р. Девід Карп залишив компанію.

В кінці минулого року навколо Tumblr розгорівся скандал – на платформі знайшли контент з сексуальним насильством над дітьми. Додаток платформи відразу ж видалили з Apple Store, а її керівництву довелося заборонити будь-які матеріали “для дорослих”. Це позначилося на відвідуваності: відтік склав як мінімум 30%.

Ще на початку травня стало відомо, що Verizon планує продати сервіс блогів Tumblr через зниження трафіку внаслідок бану на контент “для дорослих”. У свою чергу, придбанням Tumblr зацікавилася компанія Pornhub, адже в компанії були стурбовані тим, що були прийняті заходи щодо “викорінення еротичних спільнот на платформі”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram