Новини
28 Жовтня 2021
906

Український Depositphotos продано за $85 мільйонів американській VistaPrint

Засновник компанії Дмитро Сергеєв повністю відходить від управління та залишає проєкт

Українську компанію, що розробляє популярний фотосток Depositphotos та онлайн-редактор Crello, продано американській VistaPrint. Сума угоди становить $85 млн, повідомляє Ain.ua.

Зазначається, що VistaPrint купує 100% компанії Depositphotos, враховуючи всі проєкти компанії: Depositphotos, Crello, Lightfield, Bird In Flight і WAS. “Це найбільша угода на вітчизняному ІТ-ринку за останні кілька років”, — пише видання.

Усі колишні акціонери компанії, серед яких був ЄБРР, TMT Investments, підтримали угоду. “Деякі з наших інвесторів з нами вже дуже давно, наприклад, TMT Investments понад 10 років, ЄБРР — 6 років. Венчурний бізнес — це вгадати, вчасно увійти до бізнесу, а також вийти з нього, отримавши прибуток. Для інвесторів угода з Cimpress — реальний шанс вийти та заробити. Усі підтримали мій план і команду. Я надав інвесторам можливість вийти”, — розповідає засновник Дмитро Сергеєв.

Про те, що TMT Investments продав свою частку в Depositphotos, стало відомо на початку жовтня: 16,7% компанії було продано за $14,3 млн. Фонд отримав у кілька разів більше від своїх інвестицій. При цьому засновник компанії Дмитро Сергеєв повністю відходить від управління та залишає компанію.

Своєю чергою Вадим Нехай, який обіймав посаду керівника, залишається в компанії та приєднається до Vista як віцепрезидент VistaCreate (Crello) і Depositphotos, і продовжить керувати командами під керівництвом президента Vista з міжнародного бізнесу Флоріана Баумгартнера.

За словами Дмитра Сергеєва, представники VistaPrint самі зв’язалися із керівництвом Depositphotos. Перемовини, due diligence та укладання угоди зайняли кілька місяців — майже все проходило віддалено. За весь цей час була лише одна особиста зустріч: представники VistaPrint із Європи та США прилетіли до Києва. Угоду планували закрити до осені 2021 року, але через дозвіл в АМКУ це сталося пізніше, 1 жовтня 2021 року.

“Для VistaPrint ця угода є частиною плану з трансформації компанії, з бюджетом у $250 млн. Під час цієї трансформації VistaPrint розвиватиме напрямок дизайну повного спектра. Для цього компанія придбала маркетплейс для дизайнерів у жовтні 2020 року та наразі купує Depositphotos”, — йдеться у повідомленні.

Для команди Depositphotos — це можливість зміцнити позиції на ринку. “Крім заробітку, моя особиста мотивація — дати команді та продукту можливість не просто закріпитися на ринку, а стати максимально конкурентним у дуже стислий термін, вийти в лідери ринку, — зазначив Дмитро Сергєєв. — Я вірю в те, що VistaPrint дасть команді Depositphotos і Crello необхідний поштовх. На мою думку, це той самий академічний бізнес-сценарій, коли потрібно злитися з великим гравцем, щоб виграти ринок. Якщо вчасно не ухвалити правильного рішення, ймовірність програти дуже велика”.

Після угоди компанія планує розширювати штат в Україні, набираючи співробітників для роботи над Depositphotos та VistaCreate, або, якщо буде потрібно, й для інших продуктів VistaPrint.

У компанії запевняють, що усі чинні проєкти, зокрема студія Lightfield та видання Bird In Flight і WAS, продовжать працювати.

І додають, що після інвестиції ЄБРР у ​​компанії був опціонний пул, його розподілили між членами менеджмент-команди. “Усі власники опціонів після угоди з VistaPrint змогли їх продати. Ключові співробітники, які залучені до угоди, отримали великі бонуси”, — зазначає видання.

VistaPrint — велика американська компанія у сфері дизайну та маркетингу, частина Cimpress, яка торгується на Nasdaq. Основні клієнти VistaPrint — малий бізнес по всьому світу, у неї досить широкий спектр послуг з дизайну та друку.

Її підрозділи займаються контентом для Facebook, Instagram, TikTok й інших соцмереж, розробляють лого, сайти та інші брендовані матеріали, друкують усі промоматеріали: від наклейок та пакування до вивісок.

Компанію заснував французький підприємець Роберт Кін ще 1998 року, за цей час вона виросла до бізнесу з річним виторгом понад $1,4 млрд. Нараховує 17 млн ​​клієнтів серед малого бізнесу, 29 офісів у всьому світі, де працює близько 6 тис. осіб.

Нагадаємо, у жовтні український стартап Let’s Enhance залучив $3 млн інвестицій. Компанія допомагає бізнесам створювати візуальний контент за допомогою AI нового покоління.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram