Думки
7 Травня 2019
1 221

Тал Хен: Сон – ваш найгірший ворог

Керівник напряму інновацій компанії Deloitte про “проривний” тренд у M&A

Ландшафт M&A еволюціонував. Сьогодні все більше і більше людей говорять про проривні злиття та поглинання або ж disruptive M&A. Зазначу, що сьогодні мої клієнти – не технологічні компанії, більшість з них походять із automotive, страхування, банків та ритейлу, державного та нафтогазового секторів, з усіх індустрій окрім технологічної. Що ж таке disruptive M&A?

На багатьох заходах, у багатьох країнах люди відразу запитують: “Чому ви нам розказуєте про проривні M&A, адже зазвичай наш ринок не генерує проекти, які могли б бути поглинутими технологічними гігантами”. Але у контексті проривних злиттів та поглинань ми не завжди говоримо лише про поглинання чи інвестиції. Взагалі, різноманітність бізнес-моделей для disruptive M&A набагато ширша.

Я почну з прикладу Netflix. В 2008 році у СЕО американської мережі салонів відеопрокату Blockbuster запитали, що він думає про загрозу від Netflix. Той відповів, що Netflix навіть не знаходиться “на їхніх радарах”. Через два роки після цієї розмови Blockbuster був вимушений закритися через Netflix. Ви скажете: “Так, але хто ж міг знати”. Netflix був створений 29 серпня 1997 року. Тобто та розмова відбулася майже через 11 років після цього.

І все одно реакція СЕО Blockbuster була такою як була. Якщо продовжувати приклад, два роки тому вже у СЕО Netflix запитали, що є найбільшою загрозою для його компанії. Його відповідь була наступною: “Сон. Але наразі ми виграємо цю битву”. Щоб закрити цей приклад, додам. У січні цього року той же СЕО Netflix мав виходити на сцену та пояснювати, чому його сервіс не досяг прогнозованих показників на 2018 рік та продемонстрував падіння на 40%. Відповідь була: “Тому що сервіс втратив багато глядачів через онлайн-гру Fortnite”.

Сьогодні цикл дуже-дуже швидкий. Ви не можете “спати” протягом кількох років. Навіть протягом кількох місяців чи тижнів. Вам потрібно завжди відчувати, які проривні інновації приходять до вашої індустрії, які в них будуть наслідки і що ви можете з цим зробити

Fortnite вийшла на ринок 25 липня 2017 року. Це означає, що сьогодні цикл дуже-дуже швидкий. Ви не можете “спати” протягом кількох років. Навіть протягом кількох місяців чи тижнів. Вам потрібно завжди відчувати, які проривні інновації приходять до вашої індустрії, які в них будуть наслідки і що ви можете з цим зробити. Не думайте, що ви можете почекати, що можете “поспати”. Тому що всі великі компанії чи то Kodak, чи то Blockbuster, мали принаймні кілька років, щоб дізнатися більше про технології, що підривали їхній бізнес. Але вони цього не робили. Kodak не інвестував у розвиток цифрової фотографії, TAU records не робили достатньо інвестицій у музичний стрімінг, і в кінці кінців їм довелося закрити бізнес.

Тож, коли ми говоримо про disruptive M&A, ми говоримо про три основних напрямки. Перший – вдосконалення основного бізнесу. Навіть якщо ви не плануєте кардинально змінювати сферу діяльності, ви маєте багато інвестувати в інновації. Нещодавно McDonald’s придбав ізраїльську аналітичну компанію за $300 млн. Це поглинання сталося тому, що у McDonald’s зрозуміли, що їм дійсно необхідно вдосконалити свої можливості для персоналізації сервісу. Їм дійсно потрібно знати більше про споживачів, щоб зробити найкращу пропозицію на основі інформації, що відома чи ще не відома, про клієнта.

Другий напрямок – вихід на суміжні ринки. Наприклад, два роки тому, у Sony зрозуміли, що вони хочуть залишити відбиток у бізнесі інтернету речей. Ми знайшли ізраїльського виробника чипів, який зробив багато R&D-інвестицій у розробку IoT-чипів. Ми поглинули цю компанію і перетворили її на глобальний дослідницький IoT-центр для Sony.

Останній напрямок – створення нового бізнесу. Один із найвідоміших прикладів – це Amazon, що придбав мережу супермаркетів Whole Foods, щоб перевести свої можливості з онлайну до офлайну.

Існує ще безліч прикладів, як бізнеси з найрізноманітніших індустрій купують технологічні компанії. Якщо проаналізувати цифри, то у 2018 році 60% транзакцій з покупки технологічних компаній здійснювали нетехнологічні компанії. Тож ми рухаємось до світу, де більшість технологічних компаній придбають гравці з нетехнологічного світу.

У 2018 році загальна сума технологічних поглинань склала $360 млрд. Цього року цифра наблизиться до $500 млрд. І ви можете побачити, що більше $2 млрд – це disruptive M&A, більше 60% транзакцій зроблені не технологічними компаніями. Зазвичай, якщо аналізувати транзакції 2016-2017 року, у технологічному сегменті лідирували напрямки діджитал та аналітика. Але у 2018 році більше всього покупок були пов’язані з цифровою медициною, фінтехом. У розрізі кількості транзакцій більшість компаній з кіберпростору були придбані нетехнологічними компаніями. І це дивовижний факт.

Тож, потрібно інвестувати більше і нарешті зрозуміти, яке цунамі проривних інновацій приходить до вашої індустрії. Як я вже зазначав, сон – ваш найгірший ворог. Ви не можете чекати, щоб подивитися, що ж відбувається, думаючи: “Спочатку все піде до США, потім до Китаю, Канади, Британії і пройде кілька років поки це вразить наш бізнес”. Це так більше не працює. Якщо не зробите ви, робить хтось інший.

Записано під час презентації Deloitte TMT Predictions 2019

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram