Новини
12 Жовтня 2020
1 046

M&A-2020: Найбільші банки Саудівської Аравії домовилися про злиття

Активи об’єднаного підприємства оцінюють у $220 мільярдів

Найбільший банк Саудівської Аравії National Commercial Bank (NCB) і його конкурент Samba Financial Group домовилися про злиття, повідомляє Bloomberg.

NCB заплатить 28,45 ріала ($7,58) за кожну акцію Samba. Сума операції оцінюється у 55,7 млрд ріалів (майже $15 млрд). Акціонерам NCB належатиме 67,4% акцій об’єднаної компанії, акціонерам Samba – 32,6%.

“Злиття саудівських банків стане найбільшим у 2020 році. Сукупний обсяг активів нової фінансової групи складе $220 млрд, що зробить її третім кредитором у Перській затоці”, – зазначає видання.

І додає, що ринкова капіталізація об’єднаної компанії складе $46 млрд – це можна порівняти з капіталізацією найбільшого гравця на регіональному ринку Qatar National Bank QPSC.

За даними Bloomberg, злиття NBC і Samba є ключовим пунктом національної програми “Бачення 2030”, оголошеної наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом Аль Саудом у 2016 році. Вона полягає у диверсифікації економіки країни, зниження залежності від ринку нафтопродуктів та розвитку галузі послуг, туризму, інфраструктури, рекреаційної сфери.

За словами голови ради директорів NBC Саїда Аль Гамді, нова національна стратегія вимагає сильного фінансового сектора, який зможе фінансувати диверсифікацію економіки.

“Державний інвестиційний фонд, головою якого є наслідний принц Аль Сауд, стане найбільшим акціонером об’єднаного підприємства NBC-Samba з часткою у 37,2%”, – зазначили в компанії.

Очікується, що злиття принесе новій компанії близько 800 млн ріалів щорічно (понад $213 млн). Угода повинна бути закрита у першій половині 2021 року, вона супроводжуватиметься перестановками в керівництві – Аль Гамді стане керуючим директором групи, а чинний голова правління Samba Аммар Аль Худайрі очолить об’єднаний банк.

Раніше Investory News писали, що Суверенний фонд Саудівської Аравії (Public Investment Fund, PIF) почав скуповувати акції провідних американських компаній та банків, аби заробити на обвалі їх вартості через поточну кризу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram