Новини
18 Травня 2020
1 231

Заробити на обвалі: Саудівська Аравія скуповує акції провідних американських компаній і банків

Уже інвестовано у Boeing, Citigroup, Facebook, Disney і Bank of America

Суверенний фонд Саудівської Аравії (Public Investment Fund, PIF) почав скуповувати акції провідних американських компаній та банків, аби заробити на обвалі їх вартості через поточну кризу, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Комісії з цінних паперів і бірж США.

У Boeing фонд вклав $713,7 млн, у Citigroup і Facebook – по $522 млн, a в Disney і Bank of America – трохи менше, ніж $500 млн. Ще $827,7 млн PIF витратив на акції нафтової компанії BP, а $300 млн – на ряд інших компаній.

При цьому організація вирішила піти на ризик у рамках цього способу та отримати дохід у майбутньому. “PIF веде переговори про кредит на суму $10 млрд, щоб купити ще більше акцій, – стверджують джерела, близькі до прийняття рішень. – Водночас у фонді заперечують таку можливість, стверджуючи, що у нього достатньо власних коштів”.

При цьому політику скупки акцій, що стали дешевшими ще у квітні підтверджував керуючий фонду Ясір аль-Румайян, називаючи як приклад вдалі інвестиції авіакомпанії.

Ще до квітневої угоди ОПЕК +, у рамках якої 23 країни пішли на рекордне скорочення видобутку нафти, PIF скупив акції в чотирьох європейських нафтовидобувних компаніях.

“Тоді було витрачено близько мільярда доларів. Судячи з усього, організація сподівалася на різке зростання нафтових котирувань, однак угода не надихнула ринок, ціни на нафту продовжили падіння”, – зазначає видання.

І додає, що шукати будь-які способи заробітку Саудівську Аравію змушує ситуація з доходами. “Дефіцит бюджету у першому кварталі досяг $9 млрд, так що влада королівства з 1 червня зупинить виплату прожиткового мінімуму, а з 1 липня підвищить у три рази, до 15%, податок на додану вартість”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що Саудівська Аравія почала фінансово страждати від падіння цін на нафту й активно скорочувати витрати бюджету поточного року.

Крім того у квітні Саудівська Аравія, що головує в G20, пообіцяла виділити $500 млн на боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19. Гроші отримають кілька міжнародних організацій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram