Новини
19 Березня 2020
871

Саудівська Аравія почала фінансово страждати від падіння цін на нафту

Тим часом Європа та Південно-Східна Азія відмовляються від російської нафти

Саудівська Аравія почала скорочувати витрати бюджету поточного року, основна причина таких дій – падіння цін на нафту, повідомляє саудівське державне інформагентство SPA.

Як заявив міністр фінансів Мухаммед аль-Джадаан, наразі постраждали найменш значущі статті, які втратили фінансування на 50 млрд реалів ($13,32 млрд). У сукупності ця сума становить менш як 5% бюджету. “У разі загострення ситуації з поширенням коронавірусу у всьому світі та нових проблем на нафтовому ринку статті витрат можуть переглянути додатково”, – додав міністр.

Ціни зростають. Тим часом зранку у четвер, 19 березня, вартість  нафти північноморської марки Brent різко зросла на 5%. При тому, що ціни під час торгів 18 березня впали на 13%, досягнувши при цьому позначки у 24,9 $/барель – востаннє такі показники фіксувалися в травні 2003 року, тобто майже 17 років тому.

Станом на ранок 19 березня ціна травневих ф’ючерсів на нафту марки Brent зростала на 5,63%, до $26,27 за барель. На декілька хвилин вона досягала $27,11 за барель. Ціна на нафту марки WTI зросла на 12,48%, до $23,43 за барель.

Оголосили бойкот. Як зазначає Reuters, вже другий тиждень поспіль нафтотрейдери не можуть продати через морські порти жодного бареля нафти сорту Urals виробництва РФ до Європи та країн Південно-Східної Азії. Так, найбільший постачальник нафти у світі Trafigura, пропонував партії Urals з відвантаженням з Приморська та Усть-Луги 30 березня-3 квітня з дисконтом $3,35 до Brent (близько $23 за барель), але не знайшов жодного покупця.

“100 тис. тонн Urals c постачанням через балтійські порти 4-8 квітня, зі знижкою $3,7 до Brent, виставила на продаж швейцарська Glencore, проте також не отримала попиту. Надалі компанія збільшила знижку та пропонувала нафту з відвантаженням 27-31 березня, але покупців також не знайшлося”, – пише видання.

І додає, що не вдалося знайти попит на 100 тис. тонн Urals і британської Shell, і це попри знижку в $3,35 до Brent. Невдалою виявилася й спроба французької Total реалізувати Urals з відвантаженням 28 березня-1 квітня за ціною Brent у мінус $3,3.

Видання пише, що складності зі збутом почали виникати й на китайському напрямку. Наприклад, державна нафтохімічна корпорація Sinochem уже відмовилася від закупівель у “Роснефти” через санкції США. “І хоча в списку санкцій опинилися дві трейдингові дочки найбільшої нафтової компанії РФ – Rosneft Trading і TNK Trading, у Sinochem побоюються працювати й з самою “Роснефтью”, вважаючи, що санкції США можуть бути різко посилені”, – йдеться у повідомленні.

Через те, що компанії не можуть знайти покупців, наразі активно зростає попит на танкери, які використовуються як плавучі сховища. Наприклад, Glencore вже орендувала найбільший у світі танкер “Європа” (Europe) місткістю 3 млн барелів на найближчі шість місяців.

Нагадаємо, ціни на нафту почали зниження через ситуацію з коронавірусом, яка вдарила по світовому попиту. Однак обвалилися вони після розвалу угоди ОПЕК+, коли Росія не прийняла запропоновані умови, а Саудівська Аравія разом із партнерами по організації не погодилися продовжити зниження видобутку нафти на поточному рівні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram