Новини
29 Січня 2024
258

Атака на корабель у Червоному морі створює нові виклики для ринку транспортування

Особливо зважаючи на те, що він перевозив російську нафту

Атака на танкер компанії “Trafigura”, що перевозив російську нафту 26 січня поставила під сумнів безпеку більшості легальних перевезень у Червоному морі. Ціна нафти вже зросла на $2, повідомляє Bloomberg.

Більша частина нафти, що тече через Червоне море та Суецький канал, надходила з росії. Самі хусити давали зрозуміти, що російським кораблям немає чого боятися.

Вважалось, що нафта російського походження має імунітет від атак, через союзницькі стосунки ірану, що підтримує хуситів та росії.

При цьому, більшість російської нафти та палива перевозиться так званим “тіньовим флотом”. Ці судна мають таємні структури власності, майже ніколи не публікують зв’язки з Великою Британією, США чи Ізраїлем, рідко заходять у порти цих країн, якщо взагалі заходять, і навіть їхнє страхування непрозоре.

Ці кораблі зазвичай не є мішенню для атак хуситів, натомість компанії-перевізники, які повʼязані із країнами Заходу вважаються хуситами легальною ціллю, яку б нафту не перевозили кораблі.

Атака 26 січня поставила під сумнів транспортування нафти загалом, якщо перевізник повʼязаний з країнами Заходу.

Обставини ставлять ринок нафти у незручне становище, адже перевезення однією з найнасиченіших артерій світового океану стало ще більш небезпечнішим, що змушує йти на певні ризики, які складно спроєктувати.

Після оприлюднення інформації, що нафта, яку перевозив атакований танкер має російське походження, учасникам ринку нафтових перевезень буде складно довіряти безпеку транспортування будь-якого сировинного продукту.

Нагадаємо, український морський коридор активно працює.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram