Новини
3 Червня 2024
173

Країни ОПЕК+ погодили скорочення видобутку нафти до 2025 року

Група експортерів нафти прагне “підігріти” ціни

2 червня, ОПЕК+ погодилася продовжити більшість своїх серйозних скорочень видобутку нафти на 2024 рік, але розпочати поетапне їх скасування у 2025 році. Група експортерів нафти прагне підтримати ринок на тлі прохолодного зростання глобального попиту, високої відсоткової ставки та зростання конкурентного виробництва США, пише Reuters.

Ціни на нафту торгуються близько $80 за барель. Це нижче за рівень, який потрібен багатьом членам ОПЕК+, щоб збалансувати свій бюджет. Занепокоєння повільним зростанням попиту в Китаї, який є найбільшим імпортером нафти, вплинуло на ціни разом зі зростанням запасів нафти в розвинених економіках.

ОПЕК+ з кінця 2022 року здійснили низку серйозних скорочень видобутку. Наразі члени організації скорочують видобуток загалом на 5,86 млн барелів на день, або приблизно на 5,7% світового попиту.

Скорочення включають 2 млн барелів на добу всіма членами ОПЕК+, перший раунд добровільних скорочень дев’ятьма членами на 1,66 млн барелів на добу та другий раунд добровільних скорочень вісьмома членами на 2,2 млн барелів на добу.
Вона також погодилася продовжити третій раунд добровільних скорочень на третій квартал 2024 року, повідомили агентству джерела в ОПЕК+, додавши, що деталі опрацьовуються.

Країни, які добровільно скоротили у другому раунді, це Алжир, Ірак, Казахстан, Кувейт, Оман, рф, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та Габон. Група також погодилася виділити ОАЕ велику квоту на видобуток 3,5 млн барелів на добу 2025 року порівняно з поточним рівнем 2,9 млн.

ОПЕК також перенесла кінцевий термін незалежної оцінки виробничих потужностей своїх членів на кінець листопада 2025 року з червня 2024 року. Цифри будуть використовуватись як орієнтири для базових рівнів видобутку 2026 року.

Нагадаємо, У Карпатах Укрнафта запустила нафтову свердловину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram