Новини
14 Вересня 2020
1 004

Nvidia придбала частку у британського виробника мікропроцесорів Arm Holdings за $40 мільярдів

Злиття стало наймасштабнішим серед виробників напівпровідникових

Американський чіпмейкер Nvidia придбав британського виробника мікропроцесорів Arm Holdings у SoftBank за $40 млрд, про це йдеться на офіційному сайті компанії. Зазначається, що дане злиття стало одним із наймасштабніших серед виробників напівпровідникових за всю історію.

За умовами Nvidia виплатить SoftBank $21,5 млрд у вигляді акцій і $12 млрд готівкою. “Також SoftBank може отримати до $5 млрд у вигляді грошей або акцій, якщо Arm досягне певних фінансових показників”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив гендиректор Nvidia Дженсен Хуанг, ключове завдання компанії – “інтеграція технологій Nvidia у велику мережу Arm Holdings”. Arm прийме роль підрозділу компанії, збереже свою штаб-квартиру у Великобританії й “продовжить використовувати свою модель відкритого ліцензування технологій, зберігаючи при цьому нейтралітет перед своїми клієнтами”.

Про те, що SoftBank шукає кому продати бізнес ARM Holdings стало відомо у липні. Серед потенційних покупців спочатку називалася Apple, що цілком логічно, враховуючи перехід з процесорів Intel на CPU власної розробки на базі архітектури ARM, зазначає ITC.

Пізніше з’явилися повідомлення, що Nvidia сповнена рішучості придбати активи ARM Holdings, плануючи розрахуватися грошовими коштами й акціями. “Проти продажу ARM компанії Nvidia виступив співзасновник ARM, назвавши потенційну угоду “великою помилкою”, а останні повідомлення вказували – якщо продаж ARM і відбудеться, то чи не Nvidia, а консорціуму з декількох компаній, до складу яких може увійти й Samsung. Проте саме Nvidia виступила одноосібним покупцем ARM”, – зазначає видання.

Раніше The Wall Street Journal писала, що завдяки об’єднанню Nvidia зможе зайняти більшу частку на ринку смартфонів – Arm Holdings розробляє та виробляє мікропроцесори, які використовуються у більшості сучасних мобільних пристроїв. Клієнтами корпорації є Apple, AMD, Broadcom, Huawei, Samsung, Qualcomm й Intel.

На фоні новини  про угоду папери Nvidia впевнено йдуть вгору. Котирування акцій компанії зростають на премаркеті на 4,61% до $508,12 за штуку.

SoftBank придбала британського розробника процесорних архітектур ARM у 2016 році за $31 млрд, що стало найбільшою в історії IT-угодою у Європі. Наразі ARM Holdings входить у структуру, що належить холдингу фонду Vision Fund обсягом $100 млрд. Фонд Vision Fund раніше був одним із найбільших інвесторів Nvidia, але на початку минулого року він продав всі свої акції на загальну суму у $3,6 млрд.

Нагадаємо, минулого року згідно із рейтингом консалтингової компанії The Boston Consulting Group, розробник графічних процесорів та систем на чіпі Nvidia стала найприбутковішою компанією для інвесторів, загальна прибутковість якої за останні 5 років в середньому становила 54,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram