Новини
25 Лютого 2021
895

Volvo Cars і Geely відмовилися від плану повного злиття

Обидві компанії розглядають можливість виходу на IPO

Шведська Volvo Cars AB і китайська Geely Automobile Holdings Ltd відмовилися від повномасштабного злиття. Натомість — об’єднають бізнеси з виробництва двигунів і трансмісій, повідомляє The Wall Street Journal.

Як зазначає видання, цей крок показує загальносвітову тенденцію, яка отримує все більшого схвалення з боку інвесторів, коли компанії фокусуються на вужчих сегментах бізнесу, а не створюють більші конгломерати, що часто знижують вартість складових їхніх бізнесів.

Відповідно до угоди Volvo Cars і Geely залишаються самостійними підприємствами, що входять до Zhejiang Geely Holding Group, власником якої є китайський мільярдер Лі Шуфу.

“Це рішення дозволить Geely просунутися з планами щодо залучення майже $3 млрд внаслідок лістинга на майданчику Star Market Шанхайської біржі. Крім того, поновлюються розмови про те, що Volvo також може провести IPO”, — йдеться у повідомленні.

Два автовиробники оголосили приблизно рік тому про те, що ведуть перемовини й розглядають можливість об’єднання бізнесів і створення глобальної групи. “Однак наразі компанії вказали на стурбованість тим, що проблеми інтеграції можуть відвернути їх від трансформації галузі у зв’язку з переходом на електромобілі”, — зазначає видання.

Як наголосив головний виконавчий директор Volvo Хокан Самуельсон, повне злиття привело б до занадто великого фокуса на внутрішнє життя компаній та організаційним суперечкам.

За підсумками обговорень компанії з’ясували, що основна частина економії, якої вони зможуть досягти завдяки злиттю, буде отримана завдяки спільному використанню програмного забезпечення, а не загальних компонентів, таких як шасі та силові агрегати.

Котирування акцій Geely за підсумками торгів у Гонконгу зросли на 2,7%. Капіталізація компанії за останні три місяці зросла на 16% і перевищує 270 млрд гонконгських доларів ($34,8 млрд).

Geely є глобальною автомобільною групою, що володіє рядом добре відомих брендів, враховуючи Geely Auto, LYNK&CO, Volvo Cars, Lotus Cars, Polestar, London Electric Vehicle Company (LEVC) та інші. Штат Geely перевищує 52 тис. співробітників.

Volvo Cars працює з 1927 року й наразі продає автомобілі приблизно у 100 країнах. У 2020 році її продажі у світі склали 661,713 тис. автівок, знизившись на 6,2%. Штат автовиробника налічує близько 41,5 тис. співробітників.

Geely є власником Volvo Cars з 2010 року.

Нагадаємо, наприкінці 2019-го автовиробник Volvo представив свою першу повністю електричну модель нової лінії електрокарів Recharge — Volvo XC40 Recharge.

Минулого року Geely і Mercedes-Benz оголосили, що інвестують $780 млн у спільне підприємство — створена компанія займатиметься виробництвом розумних електрокарів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram