Новини
28 Вересня 2023
270

60% українців відчули погіршення економічного становища за останні пів року

У 5% населення воно навпаки покращилося

Погіршення власного економічного становища за останні пів року відчули 60% українців, у 35% — воно не змінилось, і лише 5% відчули покращення, свідчать результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг”.

Водночас оцінки економічного становища в Україні загалом гірші: 73% відчули погіршення, 13% — говорять про відсутність змін, 9% — про покращення.

Утім, зараз стан справ в економіці респонденти оцінюють дещо краще, аніж у минулих опитуваннях, проте спостерігається зростання негативних оцінок щодо майбутнього.

Говорячи про економіку країни у майбутньому 29% респондентів очікують покращення, 26% — думають, що нічого не зміниться, 32% — очікують погіршення.

Щодо особистої ситуації — 23% сподіваються, що у наступний рік їхнє особисте економічне становище покращиться, 41% вважає, що воно не зміниться, 21% — мають песимістичні погляди щодо цього.

Кращі оцінки стану власного економічного становища спостерігаються серед мешканців західних та центральних регіонів, молодших респондентів, тих, хто працює, та особливо тих, хто знайшов нову роботу. Майже такі ж тенденції й щодо оцінки майбутнього.

Згідно з результатами опитування, 44% з тих, хто працював до війни, працюють на своїх звичних робочих місцях, 14% — працюють частково/віддалено, 15% — знайшли нове місце роботи. Попри це чверть, таких опитаних до цього часу не працює.

Водночас спостерігається зменшення тих, хто не має роботи. Відносно краща ситуація з роботою у мешканців центральних та західних областей, чоловіків, молоді та людей середнього віку, більш забезпечених.

Серед переселенців у динаміці зросла кількість тих, хто закріпився на нових робочих місцях і працює у звичному режимі, частка непрацюючих серед них у порівнянні із початком 2023 року зменшилась з половини до 40%.

Опитування тривало 5-7 вересня. У ньому взяли участь 1000 повнолітніх респондентів з усіх областей країни, за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування: CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Нагадаємо, для бізнесу полегшено процес отримання митних спрощень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram