Новини
9 Лютого 2021
645

За перший місяць нового року авіатрафік над Україною знизився наполовину

Ситуація повинна змінитися з наближенням сезону літної навігації, що розпочнеться з 31 березня

Загальна кількість виконаних у січні 2021 року польотів у повітряному просторі України, становить 9842 рейси, що на 54,2 % менше, якщо порівнювати з обсягом польотів у січні минулого року. Про це йдеться у повідомленні державного підприємства “Украерорух” з посиланням на інформацію про польоти, забезпечені аеронавігаційним обслуговуванням.

За типами польотів січневий авіатрафік розподілився на внутрішні рейси — 1356 (менше на 23,9% проти січня 2020 року), міжнародні рейси — 4624 (-59,9%) і транзитні рейси — 3862 (-52,8%).

Загалом українські авіакомпанії виконали 2988 рейсів (на 54,6% менше, ніж у січні минулого року), а от іноземні — 6854 рейси (-54,1%).

“Тенденція щодо обсягу авіатрафіку в Україні за перший місяць поточного року істотно не змінилась, але має всі підстави покращуватися з наближенням сезону літної навігації, що розпочнеться з 31 березня”, — йдеться у повідомленні.

За словами керівника “Украероруху” Андрія Ярмака, підприємство передусім розраховує на стабілізацію пандемічної ситуації у світі. “Після активної вакцинації громадян уряди почнуть скасовувати обмеження на перетин кордонів, підвищиться мобільність населення, і як результат — попит на авіаперевезення, отже розпочнеться відновлення розкладів польотів авіакомпаній. А це означає, що й наше підприємство поступово повертатиметься до нормального режиму роботи”, — зазначив він.

І наголосив, що додатково очікується активний сезон літньої навігації для українських перевізників та інтенсифікація польотів за європейськими напрямками.

Додається, що ймовірно, значну роль у відновленні авіатрафіку відіграватимуть так звані цифрові паспорти вакцинації та тестувань. Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) за підтримки урядів країн світу працює над розробкою IATA Travel Pass — мобільного додатку, який допоможе пасажирам зручно та безпечно подорожувати відповідно до вимог урядів щодо тестувань на COVID-19 або щеплень.

А деякі країни, як то Кіпр чи Грузія, вже заявили про скасування обмежень на перетин свого кордону за наявності відмітки про вакцинування.

Раніше Investory News писали, що до кінця 2020 року втрати робочих місць в авіації можуть наблизитися до півмільйона. Понад 80% скорочень припадають на Європу та Північну Америку.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада прийняла закон щодо авіаційних зборів. Ставка державного авіаційного збору за кожного пасажира, який буде літати в межах України — $0,5, на міжнародних рейсах — $2.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram