Новини
13 Січня 2022
739

Авіакомпанії в Європі відправляють у небо порожні літаки, щоб зберегти свої місця для зльоту та посадки

Згідно з новими правилами, авіакомпанії зобов’язані використовувати 50% виділених їм слотів

Цієї зими європейські авіакомпанії літають на майже порожніх пасажирських літаках, щоб зберегти за собою злітно-посадкові місця в аеропортах під час низького попиту на поїздки. Така вимога викликала різку критику на фоні зростального міжнародного занепокоєння щодо зміни клімату та викидів вуглецю, вироблених авіаційним сектором.

Представники аеропортів пояснюють ситуацію, що склалася, необхідністю підтримувати комерційну життєздатність, зв’язок і конкурентоспроможність, пише CNBC. Авіакомпанії, своєю чергою висловили розчарування щодо правил використання слотів, встановлених Європейською комісією.

Слотом називають конкретний часовий інтервал, наданий аеропортом для здійснення зльоту чи посадки літака. У березні 2020 правила змінилися: тепер авіакомпанії зобов’язані використовувати 50% виділених їм слотів. Влітку 2022 року показник планується збільшити до 80%.

Німецький авіаперевізник Lufthansa скоротив близько 33 тис. рейсів у зимовий сезон, проте він має здійснити 18 тис. польотів, щоб не втратити своїх слотів. Його дочірня компанія Brussels Airlines має здійснити 3 тис. майже незаповнених рейсів до кінця березня.

“У той час, як у пандемію майже у всіх інших частинах світу були зроблені винятки, що не завдають шкоди клімату, ЄС нічого подібного не робить. Це завдає шкоди клімату і протилежно тому, чого хоче досягти Комісія ЄС за допомогою програми Fit for 55″, — зазначив глава Lufthansa Карстен Шпор.

Програма Fit for 55 була схвалена Комісією у липні 2021 року для досягнення нової мети ЄС зі скорочення викидів парникових газів як мінімум на 55% до 2030 року.

Декілька авіакомпаній стверджують, що змушені виконувати велику кількість порожніх рейсів, щоб зберегти права на використання слотів в аеропортах. Немає жодних причин, з яких це має бути реальністю”, — заявив генеральний директор Міжнародної ради аеропортів Олів’є Янковець. За його словами, зазвичай у літаку перебуває стільки пасажирів, що рейс міг би бути скасований, якби не правило слотів.

Згідно з даними Європейської комісії, на авіаційний сектор припадає близько 14% викидів вуглецю у транспортній промисловості, що робить його другим за величиною джерелом викидів парникових газів після автомобілів. Крім того, авіаційний сектор входить до кращих 10 джерел викидів.

Європейська комісія заявляє на своєму сайті, що “авіація є одним із найшвидших джерел викидів парникових газів” і що вона “вживає заходів щодо скорочення викидів в атмосферу в Європі”.

Менеджер зі зв’язків зі ЗМІ Brussels Airlines Маайке Андріс зазначив: “На інших континентах було зроблено відповідні винятки зі звичайних правил для уникнення непотрібних рейсів, але в Європі ми все ще потребуємо більшої гнучкості”.

Нагадаємо, інтенсивність використання повітряного простору України у листопаді 2021 року становить 87% кількості польотів аналогічного періоду 2019 року. Державне підприємство обслуговування повітряного руху України Украерорух забезпечило аеронавігаційним обслуговуванням 19 942 рейси. Українські авіакомпанії в листопаді здійснили 5 926 польотів, іноземні — 14 016.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram