Новини
18 Березня 2022
647

Лукава Air Serbia: Авіакомпанія збрехала про зупинку рейсів між москвою та Белградом

Квитки на авіарейси продовжують продаватися

Сайт Air Serbia на території України поки не працює, але на Flightradar24 можна легко перевірити, що рейси з росії до Сербії досі виконуються. УНІАН провело розслідування.

16 березня 2022 року сербський національний авіаперевізник Air Serbia, який для росіян залишався останнім “вікном до Європи”, заявив про припинення виконання рейсів до росії.

Цьому передувала дуже неприємна історія — коли через війну в Україні Європа закрила своє небо для росіян, а європейські авіакомпанії почали скасовувати рейси до росії, Air Serbia навпаки заявила про збільшення частоти рейсів з одного до двох на день між москвою та Белградом, звідки росіяни могли легко потрапити до інших країн Європи. Згодом під тиском громадськості авіакомпанія нібито повернулася до попередньої польотної програми, а ще за кілька днів заявила про зупинку рейсів до росії.

Втім, насправді все виявилося не так просто. Першими бити на сполох почали у Державному агентстві розвитку туризму.

“З вчорашнього дня у багатьох іноземних та українських медіа поширюється інформація про те, що компанія Air Serbia скасувала всі рейси “з” та “в” росію. Проте чи все так просто? Якщо сьогодні зайти на сайт компанії https://www.airserbia.com/, він чомусь не працює і видає помилку”, — пишуть у ДАРТ.

Втім, зазначають у відомстві, якщо трохи схитрувати та увійти на сайт Air Serbia через VPN, він цілком функціонує, а квитки без проблем продовжують продавати.

“Так що ж виходить? Компанія свідомо пустила “козу” на український ринок про припинення співпраці та одразу заблокувала сайт для України, щоб цю інформацію не могли перевірити? Це вже не звичайний обман — це підтримка та спонсорування війни! Кров українців також буде і на врехівці компанії, яка свідомо схвалила таке рішення. До того ж нагадаємо, що Air Serbia — це державна компанія”, — обурюються в ДАРТ.

Ми також спробували перевірити цю теорію. Справді, на сайт Air Serbia з України не зайти. Втім, наші колеги з-за кордону передали нам, що сайт працює і квитки між москвою (аеропорт “Шереметьєво” SVO) та Белградом продаються.

Також за допомогою сервісу Flightradar24 можна легко перевірити, що Air Serbia досі літає між москвою та Белградом. Зокрема, на 18 березня на 15.00 запланований рейс номер JU651 з московського аеропорту “Шереметьєво” до Белграда. Щобільше, на цю дату є ще один рейс Air Serbia між Москвою та Белградом — номер JU653 о 21:00. На 19 березня о 5:25 запланований рейс номер JU657 “Москва — Белград”, а на 13:05 рейс JU651 та на 20:30 рейс JU653 за цим же напрямком — тобто лише три рейси на день.

Нижче наведені дані лише за рейсом JU651. Як бачимо, рейси вже розплановані щонайменше на тиждень.

Цікаво, що на різних агрегаторах з пошуку квитків рейси Air Serbia між Москвою та Белградом поки що не видаються, але Google все бачить.

Нагадаємо, у зв’язку з військовим вторгненням в Україну Агентство з авіаційної безпеки ЄС (EASA) зупинило видані російським компаніям ліцензії. Серед компаній із призупиненими ліцензіями є найбільші російські авіаперевізники.

Тим часом казахстанська авіакомпанія Air Astana призупиняє всі польоти до росії та над територією країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram