Новини
27 Січня 2022
544

Рада схвалила однакові вимоги для внутрішніх та міжнародних авіарейсів

Це було необхідно у межах реалізації “відкритого неба” з країнами Євросоюзу

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила закон, який удосконалює порядок розробки, ухвалення та впровадження авіаційних правил України. Таким чином Україна ухвалила важливий закон для запуску “авіаційного безвізу” з ЄС. Відповідний законопроєкт №3683 у другому читанні підтримали 278 народних депутатів.

Необхідність законодавчого нормування порядку розроблення та впровадження авіаправил зумовлена ​​приєднанням України до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

Відповідно до Конвенції кожна держава-учасниця зобов’язується співпрацювати у забезпеченні максимально можливого ступеня одноманітності правил, стандартів, процедур та організації, що стосуються повітряних суден, персоналу, повітряних трас і допоміжних служб.

Ухвалений документ вносить зміни до деяких законодавчих актів, що регламентують порядок розробки, схвалення та впровадження авіаправил України.

Зміни внесені також до законів України “Про технічні регламенти та оцінку відповідності”, “Про стандартизацію”, “Про основи державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Договір про єдиний авіаційний простір між Україною та країнами ЄС мав почати діяти 1 грудня. Але перед цим, у листопаді, Україні та ЄС потрібно було завершити погоджувальні процедури та обмінятися відповідними нотами. В наслідок цього відбулася відстрочка, пов’язана з особливим механізмом набуття чинності угоди.

До набуття чинності цього документу між Україною та країнами ЄС, як і раніше, діють старі міжурядові угоди, які обмежують польоти до низки країн.

Законом, зокрема, встановлюються однакові вимоги до повітряних перевізників як внутрішніх, так і міжнародних рейсів — щодо обслуговування та перевезення пасажирів, багажу, вантажу та пошти; критеріям віднесення до класу обслуговування; виплати компенсації та допомоги пасажирам у разі відмови від прийняття на борт чи скасування польоту; поверненню плати за ненадану послугу тощо.

Україна та Євросоюз підписали угоду про спільний авіаційний простір 12 жовтня.

Українська влада планувала, що підписання документа нарощуватиме товарообіг, туристичні потоки, обсяги інвестицій та покращить показники соціально-економічного зростання.

Але експерти вважають, що навіть після того, як угода про “відкрите небо” почне діяти, в Україні не з’явиться багато лоукостерів, а ціни на авіаквитки не впадуть. Це пов’язано з тим, що багато країн ЄС давно відкриті для польотів за схемою open sky згідно з двосторонніми міжурядовими угодами, пише видання Дело.

Нагадаємо, інтенсивність використання повітряного простору України у листопаді 2021 року становить 87% кількості польотів аналогічного періоду 2019 року.

Як писали раніше Investory News, цієї зими європейські авіакомпанії літають на майже порожніх пасажирських літаках, щоб зберегти за собою злітно-посадкові місця в аеропортах під час низького попиту на поїздки. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram