Новини
4 Лютого 2022
662

Україна й Туреччина розширили співпрацю: Підсумки зустрічі

Особливу увагу було приділено оборонній та авіаційній промисловості

Фото: president.gov.ua

Україна й Туреччина під час зустрічі президентів у Києві підписали угоду, яка розширює виробництво безпілотних літальних апаратів турецької компанії “Байкар” в Україні, йдеться у повідомленні на сайті офіційного інтернет-представництва президента України.

На спільному брифінгу президента України Володимира Зеленського з лідером Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом приділялася особлива увага співпраці в авіаційній та оборонній промисловості, що стало одним із локомотивів стратегічного партнерства між країнами.

“Наша мета — реалізація конкретних проєктів, створення спільних підприємств, обмін досвідом, обмін технологіями. Сьогодні укладена угода, яка суттєво розширить виробництво БПЛА компанії “Байкар” в Україні. Це нові технології, нові робочі місця та посилення обороноздатності України”, — повідомив Володимир Зеленський.

Як раніше заявляв міністр оборони України Олексій Резніков, передбачається будівництво заводу в Україні для виробництва військових безпілотних дронів “Байрактар”, які обладнуватимуться двигунами українського виробництва. Також мають створити навчальний центр для підготовки фахівців з управління “Байрактарами” різних категорій.

Володимир Зеленський також наголосив, що Україна хоче надати нового імпульсу взаємодії з Туреччиною в галузі енергетики. “Впевнений, що підсумком перемовин буде дуже практичний результат, який посилить безпеку нашої держави, посилить енергетичну безпеку наших країн та всього регіону”, — зазначив він.

І додав, що попри обмеження, пов’язані з COVID-19, Туреччину відвідала рекордна кількість українських туристів — близько двох мільйонів за минулий рік. “Зі своєї сторони я задоволений, що в нас щороку зростає кількість гостей із Туреччини”, — наголосив Володимир Зеленський.

За словами президента, перебуваючи в країнах одне одного, громадяни України й Туреччини відчувають гостинність, комфорт, безпеку та повагу. Глава держави привітав намір Туреччини посилити свою дипломатичну присутність в Україні та відкрити генеральні консульства у Харкові та Львові.

“Ми також підвищимо статус консульської установи в Анталії до Генерального консульства, щоб ще ефективніше захищати інтереси наших громадян”, — зазначив Володимир Зеленський.

Фото: president.gov.ua

Зі своєї сторони президент Турецької Республіки наголосив на важливості роботи турецьких інвесторів в Україні. “Ми пишаємося тим, що турецькі компанії успішно виконували й виконують в Україні інфраструктурні проекти. Хочу ще раз подякувати пану Президенту за довіру до наших компаній”, — зазначив він.

Реджеп Таїп Ердоган також відзначив постійне зміцнення співпраці двох держав у галузі туризму. Під час перемовин президенти також обговорили питання підтримки кримських татар.

Крім того, Україна і Туреччина підписали угоду про створення зони вільної торгівлі. Документ підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш.

Своєю чергою Володимир Зеленський назвав підписання угоди історичним моментом. “Ми пройшли довгий важкий шлях, щоб відкрити нові горизонти нашої співпраці” — наголосив він.

Фото: president.gov.u

Нагадаємо, напередодні Кабінет міністрів схвалив проєкт угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною. Як наслідок — Туреччина значно розширить сектори, у яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі, а Україна заохотить турецькі підприємства працювати у себе. Угода може дати щороку зростання 2% до ВВП. Детальніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram