Країна
11 Жовтня 2021
1 928

Приклад Сальвадора: Ферма з видобутку біткоїнів на вулканічній енергії

Країна вирішила використовувати свої природні ресурси незвичайним чином

Як відомо, 5 червня поточного року президент Сальвадора Найіб Букела оголосив, що біткоїни стануть у країні законним платіжним засобом. Через кілька днів був ухвалений відповідний закон, який набув чинності 7 вересня. Це перший у світі приклад визнання криптовалюти на офіційному рівні.

Першим кроком була закупівля державою 400 біткоїнів ($21 млн на той момент). Для використання був створений криптовалютний гаманець Chivo (на сальвадорському сленгу це означає “круто”), доступний у всіх країнах для грошових переказів.

Принцип його роботи нагадує PayPal: гроші відправляються в додаток, уряд субсидує комісію за переказ і утримує реальні долари, а адресат отримує цифрову валюту. Якщо кошти потрібно переказати в готівку — для цього у всій країні встановлено 200 банкоматів і 50 кіосків. Цими заходами Сальвадор розраховує заощадити $400 млн на рік на зборах з грошових переказів, що відправляються її громадянами на батьківщину з-за кордону.

Наступною інновацією стала власна майнінгова ферма, яка працює на енергії вулкана. Оцінивши можливості, які його країні дає природа, Найіб Букела став ініціатором створення першої та, ймовірно, не останньої ферми для майнінгу біткоїнів. Підприємством керує державна електротехнічна компанія LaGeo.

Як з гордістю зазначає президент, завод буде працювати на “дуже дешевій, 100% чистій, 100% відновлюваній енергії з нульовими викидами”, переробляючи теплову енергію надр землі в електричну. При цьому процесі пара, що виділяється, не залишає опадів і природним чином розчиняється в повітрі. Будівництво ферми увійшло у завершальну стадію.

Вранці 1 жовтня Найіб Букела похвалився першими успіхами та розповів у Twitter, що країна вже здобула 0,00599179 біткоїнів на енергії геотермальних джерел — за курсом тих днів це близько $269.

Сальвадор розташований на краю Тихоокеанського”вогняного кільця” і має 20 активних вулканів. Їхні потужності вже використовуються для вироблення 21,7% енергії в Сальвадорі (для порівняння, в США всі поновлювані джерела енергії разом узяті становлять тільки 12% енергії). Але навіть ця велика частка являє собою лише частину енергії, яка потенційно може бути отримана з вулканів Сальвадора.

Однак використовувати її на потреби економіки складно: багато вулканів знаходяться в дуже віддалених місцях, і для створення там промислових об’єктів буде потрібно будівництво потужної інфраструктури, яку доведеться прокладати в несприятливих умовах.

Навпаки, біткоїн-ферми можуть бути встановлені де завгодно: досить лише вирити котловани, використовувати тепло для роботи турбін і під’єднати систему до блокчейну бездротовою мережею. Тож не дивно, що сусідня Гватемала, яка також має безліч вулканів, уважно вивчає досвід Сальвадора.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram