Новини
14 Червня 2023
504

Україна прагне як найшвидше легалізувати крипту

Вже у вересні країна може узаконити криптовалюти та ввести податки

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону “Про віртуальні активи” — законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня, пише Forbes.

Зазначається, що Україна може стати першою в Європі країною, яка імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА.

“Останні кроки — оновлення закону 2021 року “Про віртуальні активи” та ухвалення змін до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

Обидва пули змін вже напрацьовані. Законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня”, — пише видання.

“Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він вже з 2024-го”, — заявив член НКЦПФР Юрій Бойко.

Якщо Верховна Рада схвалить законопроєкти, оновлене законодавство про віртуальні активи буде мати наступні ключові позиції, пише Forbes:

• регуляторами ринку будуть Нацбанк і НКЦПФР;

• за видами віртуальні активи розподілятимуться на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів, інші віртуальні активи;

• для публічної пропозиції (випуску) токенів з прив’язкою до активів на торгах, емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації юрособа має оформити білу книгу (по суті проспект емісії).

При цьому ставка оподаткування буде 18% з інвестиційного прибутку та військовий збір 1,5%. Умова для сплати податку — якщо загальний фінансовий результат операцій з інвест-активами має позитивне значення, а отримані внаслідок цих операцій віртуальні активи перебувають у власності платника до 365 днів.

За словами Бойка, концепцію оподаткування створено за прикладом моделей західних країн.

“Якщо віртуальний актив куплено за 10 тис. грн, а продано за 11 тис. грн, то оподатковується різниця — 1 тис. грн”, — пояснив він.

Нагадаємо, повернення податків та перевірок для бізнесу перенесли.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram