Новини
20 Вересня 2019
1 221

Airbnb вперше планує провести IPO

Компанія з моменту свого заснування залучила від інвесторів майже $4,4 мільярда

Американський сервіс онлайн-бронювання нерухомості Airbnb планує провести публічне розміщення своїх акцій у 2020 р., йдеться в повідомленні компанії.

Компанія не уточнила, в якій формі планує проводити розміщення. За даними агенції Reuters, Airbnb розглядає можливість провести прямий лістинг, випустивши акції у вільний продаж без попередніх торгів за участю інвесторів.

Раніше в четвер компанія також повідомила, що виручка сервісу в другому кварталі поточного року перевищила $1 млрд. Станом на 15 вересня власники нерухомості, розміщеної на Airbnb, заробили понад $80 млрд.

Портал онлайн-бронювання житла Airbnb існує з 2008 р. Сайт компанії має понад 7 млн оголошень з пропозицією про житло в більш ніж 100 тис. міст в 191 країні світу.

Варто зазначити, що Airbnb — один з останніх великих, що виникли на початку десятиліття стартапів “єдинорогів” (тобто з оцінкою понад $1 млрд), до сих пір не провів IPO або не оголосив про такі плани. Свої акції вже випустили на біржу таксі-сервіси Uber і Lyft, оператор коворкінгів The We Company випустив проспект IPO, а сервіс локальної доставки Postmates днями привернув додаткове фінансування, яке експерти розглядають як етап підготовки до виходу на біржу.

Серед найбільших інвесторів Airbnb — Andreessen Horowitz, Manhattan Venture Partners, Sequoia Capital, TCV, Firstmark і Altimeter Capital. В цілому компанія залучила з моменту свого заснування приблизно $4,4 млрд.

Нагадаємо, на початку травня міжнародний сервіс онлайн-таксі Uber в рамках первинного розміщення акцій (IPO) на фондовій біржі Нью-Йорка запропонував 180 млн акцій за ціною від $44 до $50 за штуку. В результаті компанія з ринковою вартістю у $75,5 млрд залучила $8,1 млрд.

Також, навесні під час IPO компанія Lyft Inc отримала високу оцінку у $24,3 млрд і залучила $2,34 млрд інвестицій. Результат перевершив очікування, незважаючи на критику деяких експертів.

Як відомо, італійський банк Nexi, якому належить 60% локального ринку по випуску карт, вийшов на біржу 12 квітня і залучив $2,3 млрд. IPO Nexi виявилося найбільшим в Європі. А фотохостинг Pinterest, який вийшов на біржу 18 квітня, заробив на ній $1,4 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram