Новини
5 Липня 2019
1 003

РБК: Серед ТОП-5 найбільших IPO – сервіси-таксі Uber та Lyft

Агенція підібрала 5 компаній, яким вдалося залучити найбільше коштів на IPO у 2019 році

Агенція РБК склала топ-5 найбільших IPO у 2019 р. за розміром залучених коштів. Сервіс замовлення таксі Uber виявився лідером цього рейтингу.

Компанія вийшла на біржу 10 травня поточного року та зуміла залучити $8,1 млрд. При цьому Uber планував заробити на IPO $10 млрд і продати свої акції за ціною від $44 до $50 за штуку, але в перший же день торгів ціна впала на 7%, до $42. Після IPO капіталізація Uber склала близько $76 млрд.

Як пише агенція, вихід на біржу Uber багато хто вважав провальним.

Друге місце цього рейтингу зайняла компанія Avantor, яка виробляє обладнання та витратні матеріали для біомедичних досліджень (інкубатори, пробірки й захисний одяг).

Компанія вийшла на біржу 17 травня 2019 р. і залучила $2,9 млрд. Avantor хотіла заробити на IPO $3,7 млрд і продати свої акції по $21 за штуку. Однак на первинному розміщенні ціна однієї акції склала $14.

Далі йде сервіс-таксі Lyft, який вийшов на біржу 29 березня 2019 р. та залучив $2,3 млрд. Компанія розраховувала заробити на IPO $2,4 млрд і продати свої папери по $62-68 за штуку. У перший день торгів вартість акцій підскочила на 21% і досягла $72, а до кінця дня склала вже $79. Після IPO капіталізація Lyft склала $22,4 млрд.

Італійський банк Nexi, якому належить 60% локального ринку по випуску карт, вийшов на біржу 12 квітня і залучив $2,3 млрд. IPO Nexi виявилося найбільшим в Європі після розміщення акцій німецького виробника гальм Knorr-Bremse AG в жовтні 2018 р.

Останнім в топ-5 є фотохостинг Pinterest, який вийшов на біржу 18 квітня і заробив на ній $1,4 млрд. Компанія очікувала, що інвестори оцінять її в $12 млрд, а вартість однієї акції становитиме $15-17. Однак під час IPO ціна акцій Pinterest досягла $19. Ринкова капіталізація після IPO склала $10 млрд.

Нагадаємо, українська платформа для пошуку і доставки медикаментів Liki24.com залучила $1 млн. Основними інвесторами виступили фонди TA Ventures і Genesis Investments. Залучені інвестиції підуть на розвиток технологічної платформи, посилення команди, маркетинг і розширення географії роботи сервісу.

Український бот-реєстратор торгових марок та авторських прав на блокчейн PatentBot оцінили в $1 млн. Згідно повідомлення, проект продовжує шукати інвесторів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram