Бiзнес Новини
28 Лютого 2023
1 835

Інвестиції в нерухомість

Аналітики розповіли про недоліки та переваги вкладання коштів у нерухомість

В Україні вкладення грошей у нерухомість — це основний спосіб інвестування як завдяки надійності цього варіанту, так і через недостатній розвиток фондового ринку, пишуть аналітики OLX.

Інвестиційна нерухомість — це власні або орендовані об’єкти нерухомості (будівлі, споруди, земельні ділянки), які утримуються для зростання власного капіталу, а не надання послуг або виробництва товарів.

Якщо вас цікавить покупка нерухомості для отримання подальшого доходу, тоді варто подумати, яку мету ви ставите перед собою. Від цього залежить вибір об’єкта інвестування, стратегія, прибутковість та окупність проєкту, ризики.

Інвестиції в нерухомість: куди краще інвестувати гроші

Є багато варіантів інвестицій у нерухомість: можна вкласти гроші в будівництво на ранньому етапі для перепродажу або придбати квартиру з ремонтом для здачі в оренду.

Інвестування в нерухомість для здачі в оренду

Цей варіант підходить для інвесторів, які не женуться за швидким прибутком і не цікавляться інвестуванням у будівництво житла на етапі котловану. Такий варіант, як оренда приміщень, дозволяє отримувати тривалий пасивний дохід, також до переваг можна віднести можливість подальшого вигідного продажу майна.

Є у такого інвестування й недоліки, адже вам доведеться зробити ремонт у новій квартирі, під час якого можуть виникнути непередбачувані витрати грошей та часу.

Дуже вигідно інвестувати у квартиру, що розташована в центрі й має медичні клініки, торгові центри, бізнес-центри, школи, офісні комплекси. Термін окупності такої інвестиції становить 8–10 років.

Якщо ви розглядаєте покупку квартири старого житлового фонду, потрібно розуміти, що згодом таке житло втрачатиме в ціні. Важливим буде і стан квартири, адже вкладати багато грошей у ремонт невигідно з інвестиційної точки зору.

Найпопулярнішими варіантами старого житлового фонду для здачі будуть одно- або двокімнатні квартири площею 30-60 кв. м, розташовані в центрі міста або біля транспортних розв’язок. Така нерухомість окупиться за 9-10 років, але за цей час вона втратить до 40% від первісної вартості.

Інвестування в новобудови

Якщо купити квартиру в новобудові, за короткий період можна отримати хороший дохід. Але за умови інвестиції у житлове будівництво на початковому етапі. Термін окупності становить 2-3 роки, цей час ціна об’єкта зростає на 30%. Таке інвестування гарантує повністю пасивний дохід.

Доведеться миритися не тільки з витратами на купівлю новобудови, але й з ризиками. Є ймовірність, що забудовник не завершить будівництво об’єкта через брак фінансування та не поверне інвесторам вкладені гроші.

Якщо вас цікавлять саме новобудови, слід ретельно вибирати забудовника — перевірити всю інформацію про нього, дізнатися, чи існують незавершені проєкти, а також загальна кількість проєктів. Слід поцікавитись публікаціями у ЗМІ щодо обраної будівельної компанії.

Якщо ви хочете знизити ризики, можна придбати квартиру в новобудові на завершальному етапі будівництва з перевідступу, але вартість такої нерухомості буде вищою.

Купівля комерційної нерухомості

Якщо для інвестування обрано комерційну нерухомість, слід розуміти, що капіталовкладення має бути об’ємним.

Найдешевший варіант — це торгова або офісна нерухомість невеликого розміру, коштуватиме вона як житло в новобудові, але орендна плата за комерційне майно буде вищою в півтора раза. Також потрібно вкласти додаткові гроші у ремонт і техніку. Від такої діяльності можна одержати високий пасивний дохід. Ризик такої справи невеликий, але орендарі часто змінюватимуться, тому потрібно витрачати багато часу на пошук нових орендарів. Термін окупності становить 8-10 років.

Щодо складської комерційної нерухомості — що більше квадратів має таке майно, то більша його вартість. Дохід буде непоганим і постійним, але інвестору необхідно бути залученим до всіх процесів, що стосуються великого об’єкта. Складська нерухомість окупається приблизно за 7 років за постійного заповнення.

Інвестування у нерухомість під ремонт

Популярне інвестування у нерухоме майно під ремонт. На вторинному ринку багато цікавих пропозицій — такі об’єкти розташовуються у гарних районах, знадобиться лише реконструкція, щоб отримувати непоганий дохід.

Щоб така покупка була виграшною, потрібно вміти оцінювати не лише загальний стан будівлі, а й вартість ремонту та вартість квадратного метра квартири після реконструкції. У такому варіанті досвідчений інвестор може заробити 10-15% від вкладеної суми.

Є категорія інвесторів, які цікавляться інвестуванням у будівництво на ранніх етапах. Вони мають домовленості з відділом продажів, щоб максимально рано зайти на об’єкт і почати робити ремонт. Далі готову нерухомість перепродують. Заробити у разі можна як у зростанні вартості квадратного метра, і на ремонтних роботах. Такий варіант швидко окупається, але має певні ризики (занадто повільну забудову або взагалі припинення будівництва об’єкта).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram