Бiзнес
8 Листопада 2023
1 022

Як нейромережі допомагають Airbnb боротися з любителями вечірок

Компанія має сумний досвід: псування майна, проблеми із сусідами, вечірки зі стріляниною та інші трагічні випадки

Минулого року сервіс бронювання житла Airbnb заборонив влаштовувати масові святкові заходи на своїх об’єктах. Після цього компанія почала впроваджувати спеціальний алгоритм, здатний виявляти потенційних порушників на етапі бронювання. Розповідаємо, як це працює.

Airbnb заявляє, що до заборони вечірок її підштовхнули пандемія та те, що господарі побоюються за майно. Але на об’єктах Airbnb траплялися і трагічні випадки, зокрема стрілянини, які призводили до загибелі людей.

За всесвітню заборону на вечірки в об’єктах Airbnb відповідає Наба Банерджі. У травні 2020 року вона приєдналася до команди з довіри та безпеки, якою зараз керує. Протягом більш ніж трьох років вона розробляла систему “антивечір”.

На фото: Наба Банерджі/Airbnb

Банерджі виховує п’ятьох дітей та вміє визначати, коли молоді люди потай планують вечірку. “Разом із нашими фахівцями з даних та інженерами машинного навчання ми почали вивчати ці сигнали”, — каже вона.

Першим етапом стала заборона на бронювання для користувачів молодше 25 років, яку запровадили у липні 2020 року. Він стосувався тих, хто або нещодавно зареєструвався на платформі, або не мав хороших відгуків від господарів. Однак, щоби обійти це, деякі молоді люди стали просити старших друзів і родичів оформити бронювання за них.

Через два місяці Airbnb оголосила про “глобальну заборону вечірок”, але здебільшого це були порожні слова — принаймні поки у компанії не з’явилася потрібна технологія.

Вивчивши результати першого етапу, команда Банерджі створила цілодобову гарячу лінію, якою власники житла та їхні сусіди могли повідомляти про гучні заходи. Крім цього, компанія прибрала опцію, яка дозволяла вказувати, що в будинку можуть збиратися понад 16 людей.

Так команда Банерджі зібрала достатньо даних про те, як можуть діяти потенційні “тусовщики”. З’явилася нова мета — створити аналог сусіда зі штучного інтелекту (ШІ), який стежить за будинком, коли батьки старшокласника залишають його на вихідні.

У жовтні 2021 року таку систему почали тестувати в Австралії. Згідно з даними компанії, у регіонах країни, де було розгорнуто програму, кількість вечірок скоротилася на 35% порівняно з тими, де вона не діяла.

Протягом кількох місяців команда аналізувала результати та додавала до системи більше даних.

Як ШІ запобігає вечіркам

Алгоритм враховує сотні чинників. Зокрема:

• вік користувача;

• близькість дати бронювання до дня народження;

• близькість об’єкта до його місцеперебування;

• тривалість перебування;

• наскільки заздалегідь робиться бронювання і які дні — вихідні чи будні;

• тип об’єкта та його місцеперебування (густонаселений район чи сільська місцевість).

Airbnb використовуйте дві нейромережі: одна оцінює ризик проведення вечірок, інша — псування майна.

Моделі проводять аналіз, і система надає кожному бронюванню рівень ризику. Для різних країн і регіонів діють свої межі ризику, і в залежності від них бронювання буде затверджено або відхилено. У другому випадку гостям пропонують альтернативу — винайняти окрему кімнату або номер у готелі.

Команда також запровадила “посилений захист від вечірок” у святкові вихідні, такі як День незалежності США, Гелловін та переддень Нового року.

У деяких випадках, наприклад, коли правильне рішення не очевидне, запити на бронювання розглядають агенти-люди. Компанія також інвестує у великі мовні моделі, які розуміють контекст і зможуть краще виявляти вечірки та шахрайство.

За словами Банерджі, найвищий ризик проведення вечірок виявлено у США та Канаді, за ними йдуть Австралія та деякі європейські країни. Набагато нижчий рівень ризику в Азії.

Алгоритми частково навчаються на заявках, помічених як вечірки та збитки майна. Крім цього, використовуються гіпотетичні інциденти й ті, що сталися до запуску системи (команда перевіряє, чи помітить їх система). Їх також навчають, як виглядає “хороший” гість: заселяється і виїжджає вчасно, швидко залишає відгук і не влаштовує інциденти на платформі.

Згідно з даними Airbnb, у період із серпня 2020 року до серпня 2022 року кількість повідомлень про вечірки скоротилася на 55%. З травня, коли система Банерджі запрацювала по всьому світу, було заблоковано чи перенаправлено на інші об’єкти понад 320 тис. гостей.

Але незалежно від того, наскільки швидко навчається ШІ, Банерджі та її команді, потрібно постійно оновлювати систему, оскільки “тусовщики” знаходять нові способи її обійти.

Джерела: CNBC, Airbnb, інші доступні ресурси

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram