Новини
24 Жовтня 2022
393

Названо міста з найвищими ризиками “бульбашки” на ринку житла

У зоні підвищеної небезпеки опинилися Торонто та Франкфурт

Аналітики Швейцарського банку UBS зазначили, що у 2022 році на ринку житла більшості мегаполісів світу відчувається критичний дисбаланс попиту та пропозиції. До “бульбашок” також можуть призвести суттєві підвищення відсоткових ставок.

“Бульбашка надувається”, коли місцеві ціни на житло швидко зростають через високий попит і спекуляції на ринку, що не підтримуються основною економікою країни.

У Канаді рекордно низькі відсоткові ставки під час пандемії призвели до масового зростання виданих населенню кредитів на житло. Але зараз Банк Канади продовжує нарощувати процентні ставки для уповільнення інфляції. Отже, Торонто демонструє найвиразніші ознаки “бульбашки”.

Поряд із Торонто у рейтингу UBS Global Real Estate Bubble Index виявилося німецьке місто Франкфурт. Проте аналітики зазначають, що підвищені ризики також простерігаються у:

• Цюриху;

• Мюнхені;

• Гонконгу;

• Ванкувері;

• Амстердамі.

Також до них приєдналися Тель-Авів і Токіо, які за весь час проведення дослідження (з 2015 року) не показували ознак дисбалансу.

Автори дослідження зазначають, що також надмірно “перегрітий” ринок США. Найбільше це спостерігається в Маямі та Лос-Анджелесі, трохи менше — у Сан-Франциско, Бостоні та Нью-Йорку.

Середній ризик того, що “бульбашка” лусне, залишається у Стокгольмі, Парижі, Сіднеї, Женеві та Лондоні.

Зростання номінальної вартості житла у 25 проаналізованих містах прискорилося в середньому на 10% із середини 2021 року до середини 2022 року. Найвище зростання цін — більш ніж на 15% річних — зафіксовано у містах Північної Америки. Водночас у всіх проаналізованих мегаполісах зросла частка непогашених іпотечних кредитів.

Ставки за іпотечними кредитами зросли майже вдвічі у всіх вище перерахованих містах. Однак купівельна спроможність населення продовжує скорочуватися через інфляцію та втрату активів. Це тимчасово стримує попит на додатковий простір життя.

Аналітики констатують, що найближчим часом через завищені витрати на позики, які перевищують прибутковість інвестицій у нерухомість, відбудеться коригування цін. І це виявиться вже найближчими місяцями.

Нагадаємо, в “Дії” почали тестувати програму доступного кредитування “єОселя”. Програма дає можливість придбати житло з мінімальним початковим внеском на вигідних умовах.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram