Новини
8 Травня 2019
1 289

Брудна нафта у “Дружбі”: Озвучені подробиці розслідування

Збитки від отримання неякісної нафти у Білорусі оцінили у $100 млн

Фото: Pixabay

Російський суд заарештував чотирьох членів групи, яка постачала забруднену нафту в трубопровід “Дружба”, щоб приховати розкрадання сировини, повідомляють в Слідчому комітеті Російської Федерації.

Серед затриманих – гендиректор ТОВ “Нафтоперевалки” Світлана Балабаєва, заступник гендиректора ТОВ “Нафтоперевалки” Рустам Хуснутдінов, гендиректор ТОВ “Петронафта Актив” Володимир Жоголь і заступник директора ТОВ “Магістраль” Сергій Баландін. Ще двоє людей знаходяться в розшуку, уточнюють в СК РФ.

За даними Слідчого комітету, матеріали справи передані в прокуратуру.

За версією слідства, з серпня 2018 р. шестеро підозрюваних викрали сировину на суму не менше одного мільйона рублів ($15 тис). У березні-квітні 2019 р., щоб приховати розкрадання, підозрювані поставили нафту з додаванням до її складу хлоровмісних сполук, яка не відповідає вимогам Держстандарту, у вузол зливу біля с. Миколаївка Волзького р-ну Самарської обл. Потім забруднена продукція потрапила в нафтосховище в селі Лопатин того ж району, після чого – в систему магістрального трубопроводу. В результаті вісім резервуарів парку “Лопатин” були приведені в непридатний для експлуатації стан.

Як відомо, проблема з якістю нафти, що надходить з Росії в Білорусь по трубопроводу “Дружба”, виникла в середині квітня. Вранці 30 квітня “Гомельтранснафта Дружба” повністю зупинила прийом продукції з Росії для витіснення неякісної сировини з нафтогону.

Втрати у вигляді недоотриманої виручки від реалізації нафтопродуктів білоруська компанія “Білнафтохім” оцінює у $100 млн. Білорусь заявила, що буде вимагати компенсації втрат. Свої претензії повинні пред’явити і зарубіжні одержувачі нафти.

25 квітня компанія “Укртранснафта” припинила транзит російської нафти по магістральному нафтопроводу “Дружба”. Про відмову від купівлі російської нафти повідомили й у Словаччині. Компанія Transpetrol, оператор словацької ділянки нафтопроводу “Дружба” на прохання словацького нафтопереробного заводу Slovnaft зупинила прокачування російської нафти. 24 квітня зупинити транзит нафти по нафтопроводу “Дружба” вирішила й Польща.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram