Новини
25 Вересня 2023
313

рф обходить цінові обмеження на нафту

У 2023 році країна-терорист заробить на експорті нафти на $15 млрд більше, ніж торік

На тлі нафтового ембарго, введеного після вторгнення росії в Україну, агресор навчився обходити цінову стелю на нафту, повідомляє Financial Time.

Три чверті поставок російської нафти в серпні здійснювалися без західних страховок, які є головним важелем впливу на дотримання стелі цін $60 за барель.

рф у 2023 році заробить від експорту нафти як мінімум на $15 млрд більше, ніж торік, оцінили в Київській школі економіки. Згідно з даними аналітичної компанії Kpler та страхових компаній, цей показник зріс приблизно на 50% проти весни 2023 року.

Згідно з розрахунками Київської школи економіки (KSE), стійке зростання цін на нафту з липня в поєднанні з успіхом росії в зниженні знижки на власну нафту призведе до того, що доходи росії від нафтоекспорту зростуть.

Зростаюча незалежність москви як продавця співпала із сильним зростанням ціни на нафту — вона вперше за 13 місяців перевищила $95 за барель. За словами економіста KSE Бена Хілгенштока, в майбутньому “може бути дуже складно забезпечити дотримання цінового обмеження”.

Доходи росії від експорту нафти в серпні зросли до $17,1 млрд, випливає зі звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Це найвищий рівень з жовтня 2022 року, коли, за даними МЕА, російський експорт досяг $17,3 млрд. Оголошена рф заборона на експорт бензину та дизельного пального може призвести до того, що росія отримає вищі ціни за менші обсяги поставок.

Обходитися без західних страховок російські експортери навчилися багато в чому шляхом формування тіньового флоту зі старих танкерів, зареєстрованих на фірми, спеціально створені за період війни в таких юрисдикціях, як ОАЕ, Індія, Гонконг.

3 грудня 2022 року Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на експортовану Росією нафту на рівні $60 за барель.

Ціна головного російського сорту Urals тримається вище $60 з липня 2023 року і у вересні навіть досягла $80 за барель.

Ціна Brent минулого тижня перевищувала $95 за барель; вона в останні місяці сильно зросла через скорочення постачання на світові ринки з боку Саудівської Аравії і росії.

25 вересня 2023 року ціна на нафту еталонної марки Brent станом на 10:13 за Києвом становила $92,34 за барель.

Раніше Investory News писали, що до кінця зими ціна на газ залишиться незмінною.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram