Новини
12 Вересня 2023
348

Ера викопного палива закінчується

Такий висновок оприлюднила Міжнародна енергетична агенція

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) вважає, що світ знаходиться на початку кінця ери викопного палива. Попит на нафту, природний газ і вугілля досягне піку до 2030 року, після чого піде на спад, заявив у колонці Financial Times глава IEA Фатіх Біроль.

“Ми є свідками початку кінця ери копалин, і ми повинні підготуватися до наступної ери. Це свідчить про те, що кліматична політика працює”, — пише Біроль.

Ще минулого року IEA прогнозувало, що світовий попит на викопне паливо може досягти піку приблизно у 2030 році, але за останні 12 місяців розгортання технологій поновлюваних джерел енергії, зокрема в Китаї, лише прискорилося, що дозволило організації переглянути свої прогнози.

“В останні десять років на Китай припадала приблизно третина зростання світового попиту на природний газ та дві третини зростання попиту на нафту. Сонячна, вітрова та ядерна енергія поглине потенційне зростання вугілля в Китаї”, — пояснив Біроль.

Він додав, що нафтові та газові компанії, які не погоджуються з прогнозами IEA, можуть маніпулювати громадською думкою або просто неправильно оцінювати ринок.

“Нові великомасштабні проєкти використання викопного палива несуть не лише значні кліматичні ризики, а й значні фінансові ризики”, — попередив Біроль.

Раніше Investory News писали, що вперше з початку війни відновився експорт сталі та руди морським шляхом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram