Новини
19 Грудня 2023
393

Завдяки імпорту російської нафти Туреччина значно заощадила кошти

На електроенергії зекономлено $2 мільярди

Туреччина та турецькі компанії заощадили близько $2 млрд на рахунках за електроенергію у 2023 році завдяки зростанню імпорту російської нафти й продуктів переробки, свідчать підрахунки Reuters на основі даних LSEG та оцінок трейдерів.

Туреччина стала найбільшим імпортером російських енергоносіїв у Західній півкулі після того, як вторгнення росії в Україну змусило європейські країни припинити імпорт більшості російської нафти та газу.

Агентство пояснює, що Китай та Індія імпортували з росії більші обсяги, ніж Туреччина, однак близькість Анкари до російських портів означає, що вона економить більше, ніж інші покупці, завдяки дешевшому фрахту.

Згідно з даними LSEG і розрахунками Reuters, у листопаді 2023 року поставки російської сирої нафти сорту Urals до Туреччини зросли до 400 тис. барелів на день, що становить близько 14% від загального експорту нафти морським транспортом минулого місяця.

Очікується, що поставки до Туреччини зростуть у найближчі місяці після того, як приватний російський виробник нафти “Лукойл” підписав угоду з азербайджанською компанією SOCAR про переробку до 200 тис. барелів нафти на день на турецькому нафтопереробному заводі STAR Socar.

Окрім зростання поставок нафти, імпорт Туреччини російського дизельного палива, мазуту, реактивного та морського палива підскочив на 200% у січні-листопаді 2023 року до приблизно 0,29 млн барелів на день.

росія поставила до Туреччини в січні-листопаді 13 млн тонн дистилятів, включаючи 8,6 млн тонн дизельного пального з наднизьким вмістом сірки (ULSD 10ppm), порівняно з 4,3 млн тонн дистилятів, включаючи 3,2 млн тонн ULSD за той же період 2022 року.

Туреччина цього року платила на $25-150 менше за тонну ($3,3-20 за барель) російського дизельного пального порівняно з цінами на аналогічні марки в Середземномор’ї.

Для сирої нафти були знижки в межах $5-20 за барель.

“Здешевлення імпорту енергоресурсів допомогло Анкарі скоротити торговельний дефіцит і зменшити тиск на її валюту, яка цього року девальвувала на 30%”, — додає Reuters.

Туреччина також збільшила експорт дизельного пального за той же період на 120% до 6,03 млн тонн з 2,75 млн у січні-листопаді 2023 року.

Раніше Investory News писали, що Сербія та Болгарія добудували новий газопровід.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram