Новини
27 Листопада 2023
318

У росії проблеми з продажем нафти до Азії

Цьому заважають валютні проблеми

Після запровадження санкції проти російської нафти, москва частіше стикається з проблемами через недоліки розрахунків у валюті, відмінній від долара, і короткострокового розв’язання цієї проблеми немає, повідомляє Reuters.

Зазначається, що долар десятиліттями був валютою міжнародної торгівлі нафтою, а спроби знайти альтернативу наштовхувалися на труднощі конвертації, а також на політичні перепони.

Проблеми загострилися, коли в липні Індія, яка стала найбільшим покупцем російської нафти, наполягла на оплаті в рупіях, і торговельна діяльність ледь не розвалилася.

“російські постачальники нафти не можуть укладати угоди в індійських рупіях через неофіційні вказівки російського центрального банку, що він не прийматиме цю валюту”, — йдеться в повідомленні.

Видання зазначає, що у центробанку рф відмовляються отримувати виручку в неконвертованій валюті, яка має невелику вартість за межами Індії.

Крім того, приблизно в середині серпня щонайменше дві великі російські нафтові компанії погрожували перенаправити близько десятка танкерів, що перевозили до мільйона тонн нафти, які прямували до Індії, в інші пункти призначення.

Як тимчасове рішення конфлікту, пов’язаного з індійськими угодами, вантажі були оплачені в комбінації китайського юаня, гонконгського долара як перехідної валюти до юаня і дирхама ОАЕ, який прив’язаний до долара.

Додається, що наразі залишаються проблеми пошуку життєздатної альтернативи долара, і ці проблеми зачіпають покупців в Африці, Китаї та Туреччині, які стали найбільшими покупцями російської нафти.

Найбільша проблема, однак, стосується Індії, яка купує понад 60% російської нафти, що видобувається морським шляхом, згідно з даними LSEG. Вона є найбільшим покупцем російської нафти, що постачається морем, після Китаю.

Нагадаємо, фінська компанія досі допомагає росії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram